در خرید تلویزیون یا مانیتور علاوه بر اندازه، لازم است که تکنولوژی صفحه نمایش و رزولوشن صفحه و نرخ نوسازی آن را دقیقاً بررسی کرد. بعضی از افراد اطلاعات زیادی ندارند و با دیدن عبارتهای اختصاری سردرگم میشوند و سوالاتی میپرسند که شاید عجیب به نظر برسد. به عنوان مثال میپرسند که تفاوت تلویزیون QLED با 4K چیست؟! یا تفاوت تلویزیون اولد با فورکی چیست. منظور از LED و QLED و OLED، تکنولوژی صفحه نمایش است و منظور از 4K، تعداد پیکسلهای صفحه است و این دو مقوله کاملاً متفاوت است.
در این مقاله به معرفی تکنولوژی جدیدی که ال جی معرفی کرده و نام آن QNED است میپردازیم و آن را با اولد و کیولد مقایسه میکنیم. با اینتوتک همراه باشید.
رزولوشن تلویزیون یا مانیتور که تعداد پیکسلهای آن است، به صورت اختصاری 4K و Full HD و QHD گفته میشود. هر پیکسل در انواع تلویزیون به چند سابپیکسل به رنگ آبی، سبز و قرمز تقسیم میشود. تفاوت اصلی OLED و LED و غیره، شیوه ایجاد روشنایی و رنگ است. اگر یه دهه به قبل برگردیم، تکنولوژی متداول در ساخت انواع تلویزیون و مانیتور و صفحه نمایش گوشی و تبلت، LCD بود و به این صورت کار میکرد که لامپهای LED در پسزمینه نور سفید ایجاد میکردند و لایهای به عنوان فیلتر رنگ، روی آن قرار میگرفت و سه رنگ اصلی و طبعاً تمام رنگهای دیگر ساخته میشد.
تلوزیون OLED چیست؟
همانطور که اشاره کردیم OLED نام یکی از تکنولوژیهای صفحه نمایش است که در تلویزیون و مانیتور و غیره به کار میرود. منظور از OLED یا Organic Light Emitting Diode، دیودهای ارگانیک تولیدکنندهی نور است و سابپیکسلها هم نور و هم رنگ تولید میکنند و در نتیجه نیازی به لامپهای کوچک برای تولید کردن نور پسزمینه وجود ندارد.
مزیت OLED نسبت به انواع دیگر صفحه نمایش این است که غلظت رنگ و کیفیت رنگها و همینطور تضاد بین رنگ سفید و سیاه یا به عبارت دیگر کنتراست بالاتر است. در واقع در زمان نمایش رنگ سیاه در بخشی از صفحه نمایش، پیکسلهای آن بخش کاملاً خاموش میشوند و عمق رنگ سیاه عالی است.
تکنولوژی OLED نیازی به نور پسزمینه و در واقع یک لایهی اضافی ندارد و لذا ضخامت پنل کمتر از LED و و غیره است. اما به دلیل تکنولوژی بالاتر، هزینهی تولید پنل OLED بیشتر است و لذا قیمت مانیتور یا تلویزیون با پنل OLED بیشتر است.
یکی از اشکالات OLED در گذشته، روشنایی پنل بود. روشنایی OLED بین ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ شمع بر متر مربع بود که متوسط است. اما این نقطه ضعف در سالهای اخیر برطرف شده و در مدلهای جدیدی که ال جی و سامسونگ تولید کردهاند، حداکثر روشنایی پنل حتی به ۴۰۰۰ شمع بر متر مربع رسیده که بیشتر از روشنایی بهترین پنلهای QLED و QNED امروزی است!
آشنایی با تلویزیون QLED
تکنولوژی QLED در واقع شبیه تکنولوژی پنل LED است و فرق QLED با LED در این است که لایه فیلتر رنگ از تکنولوژی جدیدتری به اسم کوآنتوم دات ساخته شده و در نتیجه غلظت رنگ آن بالاتر است. به عبارت دیگر رنگ قرمز را قرمزتر و رنگ آبی را آبیتر و رنگ سبز را سبزتر از تلویزیونهای LED معمولی نشان میدهد. البته کیفیت پنلهای QLED مختلف یکسان نیست و نمیتوان با قطعیت گفت که تلویزیون کیولد بهتر از تلویزیون LED مرغوب و گرانقیمت است.
گستره رنگی که بعضی از تلویزیونهای QLED امروزی پوشش میدهند، معادل ۹۴ درصد گستره رنگ DCI-P3 است در حالی که تکنولوژی LED معمولاً حدود ۷۰ درصد این گستره رنگ را پوشش میدهد. هزینهی تولید پنل QLED در گذر زمان کاهش پیدا کرده است.
با بررسی مزایا و معایب تلویزیون QLED میتوان گفت که خرید این نوع تلویزیون از نظر قیمت و کارایی، انتخاب متعادل و بهینهای است.
فرق کیولد با کیوند چیست؟!
تکنولوژی QNED گونهی جدیدی از تکنولوژی QLED است که توسط LG معرفی شده و هدف رقابت با تکنولوژی QLED سامسونگ است. ال جی در پنل QNED از دیودهای نوری بسیار کوچک و در ابعاد نانو استفاده کرده تا نور پسزمینه که به کمک لامپهای LED تولید میشد و لایه فیلتر رنگ کوآنتوم دات را ترکیب کند. در واقع QNED مخفف Quantum Nano-Emitting Diode است. از طرفی یک لایهی جدید به اسم NanoCElls اضافه شده که کار آن جذب کردن نور اضافی و نامطلوبی است که از لایهی کوآنتوم دات ساطع شده است و موجب افت دقت رنگ و کیفیت رنگ میشود.
مزیت QNED و نقطه قوت آن، نمایش رنگها با غلظت بیشتر و همینطور روشنایی بالاتر است. در تلویزیونهای QNED معمولاً از AI ThinQ برای بهینهسازی تنظیمات تلویزیون و کیفیت صدا استفاده میشود.
بهتر است قبل از مراجعه به بازار یا فروشگاههای آنلاین، اطلاعات مقدماتی در مورد انواع پنل تلویزیون و رزولوشنها کسب کنید و برای انتخاب تکنولوژی صفحه نمایش تلویزیون به بودجه و شرایط استفاده توجه کنید. منظورمان از شرایط استفاده، محیطی است که تلویزیون یا مانیتور در آن استفاده میشود. اگر محیط معمولاً تاریک است، نیازی به تلویزیونی با روشنایی بالا ندارید. لذا مزیت روشنایی بیشتر QNED کماهمیت میشود. برای محیط تاریک بهتر است تلویزیونی تهیه کنید که عمق رنگ مشکی آن بیشتر باشد. برای بازیهای سریع، زمان پاسخگویی یا تأخیر پنل مهم است که در این حوزه OLED گزینهی بهتری نسبت به QLED و QNED است.
تکنولوژی OLED از نظر هزینه گرانتر است و از نظر عمر مفید، ضعیفتر است. تکنولوژی QLED کیفیت تصویر پایینتری نسبت به OLED دارد اما در عین حال ارزانتر است و عمر آن بیشتر است. اخیراً تکنولوژی دیگری به اسم MicroLED نیز وارد دنیای تلویزیونها شده که حتی گرانتر از OLED و QLED است ولیکن از نظر روشنایی و کیفیت رنگ و نیز عمر مفید گزینهی بهتری است.
در پایان یادآوری میکنیم که کیفیت پنلهای OLED و QLED و QNED مختلف یکسان نیست و بهتر است تلویزیونها کنار هم قرار بدهید و با تنظیمات مشابه و محتوای مشابه، کیفیت را بررسی کنید.
makeuseofاینتوتک