در سالهای اخیر مدلهای مختلف عینک واقعیت مجازی معرفی شده و کیفیت صفحه نمایش و حسگرها و به طور کلی سختافزار به کار رفته افزایش پیدا کرده است. یکی از سوالات گیمرها این است که سختافزار و عین واقعیت مجازی چی بخریم؟!
برای لذت بردن از بازیها و نرمافزارهای واقعیت مجازی، علاوه بر عینک واقعیت مجازی، کامپیوتر یا کنسول بازی با سختافزار مناسب نیاز دارید. در ادامه مطلب به آنچه برای بازی واقعیت مجازی نیاز دارید، میپردازیم.
سخت افزار سیستم واقعیت مجازی
طی چند سال اخیر برخی از کمپانیهای نامآشنا در عرصه فناوری نظیر سونی و فیسبوک و حتی اپل، عینک واقعیت مجازی یا واقعیت افزوده معرفی کردهاند. عینک واقعیت مجازی مهمترین بخش سیستم واقعیت مجازی است و در کنار آن به کامپیوتری با سختافزار مناسب نیاز دارید تا بازیهای سهبعدی واقعیت مجازی با سرعت کافی اجرا شود. برای لذت بردن از واقعیت مجازی، لزوماً سیستمی با کارت گرافیک بسیار قدرتمند نیاز ندارید. طبعاً اگر کارت گرافیک متوسط بخرید، قدرت پردازشی سیستم شما برای پردازش سریع فریمهای تصویر بازیهای سبک یا متوسط کافی است هر چند برای بازیهای سنگین و گرافیکی و به خصوص برای حالتی که تنظیمات گرافیکی را روی حالت حداکثر قرار دادهاید، کارت گرافیک میانرده مناسب نیست.
به عنوان مثال بازی Half-Life Alyx را در نظر بگیرید که کیفیت گرافیک آن قابل قبول است. برای این بازی سختافزار زیر توصیه شده:
پردازنده Core i5-7500 یا قویتر
رم ۱۲ گیگابایت یا بیشتر
کارت گرافیک GTX 1060 انویدیا یا مدلهای قویتر
اگر این مشخصات را با سختافزار به کار رفته در لپتاپهای امروزی مقایسه کنید، به این نتیجه میرسید که در سال 2024 لپتاپی با قیمت حدود 35 میلیون تومان یا کیس با قیمت حدود 25 میلیون تومان، قدرت پردازشی کافی برای بازیهای واقعیت مجازی سبک یا متوسط دارد.
کارت گرافیک مهمترین قطعه سیستم واقعیت مجازی
عینک واقعیت مجازی مهمترین بخش سیستم واقعیت مجازی است و پس از عینک، مهمترین قطعه سختافزار، کارت گرافیک است. علت این است که عینک واقعیت مجازی ۲ تصویر با رزولوشن بالا در برابر چشم شما قرار میدهد و هر چه رزولوشن تصویر بالاتر باشد، پردازش گرافیکی دشوارتر میشود. کارت گرافیک وظیفه انجام محاسبات گرافیکی و در نهایت رندر کردن یا به زبان دیگر آمادهسازی تصویر را بر عهده دارد و لذا در سیستم واقعیت مجازی، مهمترین و شاید گرانترین قطعه، کارت گرافیک باشد.
کارت گرافیکهای میانرده از آخرین نسل محصولات انویدیا یا ایامدی گزینهی خوبی است. به عبارت دیگر کارت گرافیکی در حد RTX 4060 Ti یا RX 6600 XT یا RX 7600 XT برای اغلب بازیها کافی است به شرط آنکه تنظیمات گرافیکی را روی حالت بالا یا حداکثر قرار ندهید.
در کنار کارت گرافیک، پردازنده با قدرت پردازشی قابل قبول در حد پردازندههای Core i5 اینتل یا Ryzen 5 ایامدی و همینطور حافظه رم با سرعت و ظرفیت ۱۲ یا ۱۶ از نوع DDR4یا DDR5 نیازی دارید.
برای نصب سریع و اجرا شدن سریع بازیها و همینطور بوت شدن سریع سیستم عامل و سایر برنامهها، بهتر است درایو SSD با پورت M.2 نیز خریداری کنید. قیمت درایوهای SSD در گذر زمان به خوبی کاهش پیدا کرده است و با توجه به اثر زیادی که روی سرعت سیستم دارند، خرید درایو SSD در کنار هارددیسک یا حتی به جای هارددیسک توصیه میشود.
راهنمای خرید عینک واقعیت مجازی
مقایسه عینک های واقعیت مجازی قبل از انتخاب بهترین محصول ضروری است. بعضی از عینکهای واقعیت مجازی به کنسول بازی نظیر پلی استیشن یا به کامپیوتر و لپتاپ وصل میشوند و سختافزاری برای پردازش گرافیک بازیها ندارند. اما برخی دیگر سختافزار داخلی و سیستم عامل خاص خود را دارند.
اگر کنسول بازی پلی استیشن 4 یا 5 دارید و از کامپیوتر یا لپتاپ برای بازی استفاده نمیکنید، بهترین انتخاب عینک واقعیت مجازی سونی است. Sony PlayStation VR2 یا نسل اول آن جزو محصولات پرطرفدار است. محصولات دیگری نظیر Valve Index VR Kit یا HTC Vive Pro 2 محبوبیت کمتری دارند.
اما در نهایت کدام عینک واقعیت مجازی برای گیمرها و به خصوص گیمرهایی که کامپیوتر یا لپتاپ گیمینگ قوی دارند، بهترین گزینه است؟!
در راهنمای خرید عینک واقعیت مجازی، معمولاً مدلهای مختلف Meta Quest که در گذشته Oculus Rift نامگذاری شده بود، به عنوان اولین انتخاب توصیه میشود. علت اول این است که استفاده از این عینکهای واقعیت مجازی بسیار ساده است چرا که نیازی به خرید کامپیوتر یا لپتاپ نیست! و علت بعدی این است که میتوانید با استفاده از Oculus link آن را به کامپیوتر متصل کنید و بازیهای واقعیت مجازی که برای کامپیوتر طراحی شده را نصب و اجرا کنید. در این صورت لازم است که سختافزار کامپیوتر را متناسب با نیاز بازیهای واقعیت مجازی انتخاب کنید.
در Meta Quest 3 علاوه بر حسگرها و دوربینهای متعدد، چیپست Snapdragon XR2 Gen 2 و ۸ گیگابایت رم و حافظه داخلی ۱۲۸ الی ۵۱۲ گیگابایت به کار رفته است و یک سیستم کامل برای بازی واقعیت مجازی محسوب میشود.
سیستم عامل متا کوئست، بر اساس اندروید طراحی شده و نام آن Oculus Mobile است. البته سرویسهای گوگل پلی در کار نیست و برای دانلود کردن اپ و بازی، باید به فروشگاه اپلیکیشن Oculus مراجعه کنید.
اتصال متاکوئست به وای-فای برای تجربه کردن بازیهای واقعیت مجازی به صورت بیسیم، امکانپذیر است. البته باید از باند فرکانسی ۵ گیگاهرتز استفاده کنید و به مودم یا روتر وایرلس خوب و سریعی نیاز دارید.
به کانکتورها و پورتها نیز توجه کنید: به عنوان مثال بعضی از هدستهای واقعیت مجازی برای اتصال به کامپیوتر از پورت DisplayPort به شکل USB C استفاده میکنند که شاید روی هر لپتاپ و کامپیوتری موجود نباشد.
Just about any decent gaming PC is also good to go for VR these days, but as you can see, if you want to get the best out of VR specifically, some small tweaks can make a good experience great.
howtogeekاینتوتک