شایعات حاکی از آن است که انویدیا تراشه‌ای قدرتمند با معماری ARM برای لپ‌تاپ‌های ویندوزی طراحی کرده که نام آن N1X است. این تراشه‌ی از پردازنده‌ی ۲۰ هسته‌ای بهره می‌برد و امتیازی که در بخش تک‌هسته‌ای در بنچ‌مارک گیک‌بنچ به دست آورده، بیش از ۳۰۰۰ است.

در ادامه به بررسی جزئیات بیشتری که در مورد این تراشه منتشر شده می‌پردازیم.

کمپانی انویدیا که فعالیت اصلی آن در عرصه‌ی پردازنده‌ی گرافیکی و کارت گرافیک است، سال‌ها قبل تراشه‌هایی به اسم تگرا برای گوشی‌ها و تبلت‌ها تولید می‌کرد. تراشه‌هایی که هسته‌های پردازنده‌ی اصلی مبتنی بر معماری ARM طراحی شده بود و از نظر عملکرد، شبیه به محصولات کوآلکام و سامسونگ بود. چند سالی است که انویدیا هیچ تراشه‌ای برای گوشی‌ها و تبلت‌ها معرفی نکرده است و روی کارت گرافیک‌های قدرتمند متمرکز شده است.

در حال حاضر بهترین لپ‌تاپ‌های ویندوزی از پردازنده‌های اینتل و ای‌ام‌دی بهره می‌برند که معماری هسته‌های آن x86 است ولیکن شاید برتری معماری ARM از نظر میزان مصرف انرژی و باتری و همین‌طور هزینه‌ی تمام‌شده، تولیدکنندگان لپ‌تاپ را تدریجاً به سمت استفاده از تراشه‌هایی با معماری ARM‌ سوق دهد. به همین جهت است که کوآلکام از چند سال پیش روی پلتفرم Windows-on-Arm کار می‌کند. منظور از پلتفرم ویندوز روی آرم، نسخه‌ی خاصی از ویندوز است که روی پردازنده‌هایی با معماری ARM اجرا می‌شود.

شایعات حاکی از آن است که انویدیا برای تصاحب بخشی از بازار اینتل و ای‌ام‌دی وارد عمل شده و می‌خواهد تراشه‌ای مبتنی بر معماری ARM برای محصولات ویندوزی معرفی کند. تراشه‌ای به اسم N1X که پردازنده‌ی اصلی آن ۲۰ هسته‌ای است و امتیاز آن در بنچ‌مارک معروف Geekbench در حد بهترین محصولات کوآلکام و AMD است. به عبارت دیگر عملکرد تک‌هسته‌ای آن امتیازی بیش از ۳۰۰۰ دارد. نکته‌ی جالب این است که انویدیا برای طراحی بخش مربوط به CPU از تراشه‌های خانواده‌ی N1 با کمپانی مدیاتک همکاری می‌کند. مدیاتک از تولیدکنندگان معروف چیپ‌ست برای گوشی‌ها و تبلت‌های اندرویدی است. اولین محصول این همکاری، تراشه‌‌ی N1X است که پردازنده‌ی اصلی آن ۲۰ هسته‌ای است، ۱۰ هسته‌ی Cortex-X925 در کنار ۱۰ هسته‌ی Cortex-A725 و پردازنده‌ی گرافیکی خاصی که انویدیا طراحی کرده و از ۶۱۴۴ هسته‌ی CUDA با معماری Blackwell بهره می‌برد.

از طرفی کمپانی HP با استفاده از تراشه‌ی N1X یک بورد توسعه به اسم HP 83A3 با سیستم عامل لینوکس اوبونتو 24.04.1 طراحی کرده که در آن از ۱۲۸ گیگابایت رم استفاده شده است. البته ۸ گیگابایت از رم برای پردازنده‌ی گرافیکی کنار گذاشته شده است. امتیاز این بورد توسعه در بنچ‌مارک گیک‌بنچ در حالت تک هسته‌ای و چند هسته‌ای به ترتیب 3096 و 18837 عنوان شده و سرعت هسته‌ها به طور متوسط ۴ گیگاهرتز گزارش شده است. اگر این ارقام صحیح باشد، عملکرد N1X بهتر از تراشه‌ی اسنپ‌دراگون ایکس الیت است و به بهترین تراشه‌های فعلی اینتل و ای‌ام‌دی برای لپ‌تاپ‌های ویندوزی نزدیک است.

در جدول زیر امتیازی که تراشه‌های برتر اینتل، ای‌ام‌دی و کوآلکام و همین‌طور اپل M4 Max در بنچ‌مارک گیک‌بنچ کسب کرده‌اند، ذکر شده است:

تراشه

امتیاز تک‌هسته‌ای

امتیاز چندهسته‌ای

سیستم عامل

نسخه گیک‌بنچ

Nvidia N1X

3096

18837

Linux (Ubuntu)

6.2.2 Preview

AMD Ryzen AI MAX+ 395

3125

21035

Linux (CachyOS)

6.4.0

Intel Core Ultra 9 285HX

3078

22104

Windows 11

6.4.0

Apple M4 Max

4054

25913

macOS 15.1

6.3.0

Qualcomm Snapdragon X Elite

2693

13950

Windows 11

6.4.0

ناگفته نماند که کوآلکام که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان چیپ‌ست برای گوشی و تبلت است، نسخه‌ی بعدی چیپ‌ست اسنپ‌دراگون برای لپ‌تاپ‌های ویندوزی را با هسته‌های قوی‌تری به اسم Oryon V3 در سال آتی معرفی می‌کند و باید منتظر نتیجه‌ی تست‌های عملکردی آن باشیم. AMD نیز تراشه‌های جدیدی به اسم Sound Wave را معرفی خواهد کرد و اینتل نیز خانواده‌ی Panther Lake را معرفی می‌کند.