با توجه به اینکه هزینهی هر گیگابایت اینترنت موبایل ایرانسل، همراه اول و سایر اپراتورها نسبتاً زیاد است، آشنایی با روشهای کاهش مصرف اینترنت گوشی شیائومی و هوآوی و غیره، ضروری است. در واقع اگر برخی تنظیمات ساده را بررسی نکنید، ممکن است هر ماه چند گیگابایت اینترنت برای آپدیت کردن برنامهها و دانلود فایلها غیرضروری و حجیم مصرف شود.
در این مقاله به ۷ روش مختلف برای کاهش مصرف اینترنت گوشی و تبلت اندروید میپردازیم. با ما باشید.
فعال کردن حالت کممصرف اینترنت یا Data Saver Mode
یکی از سادهترین روشها برای کاهش مصرف اینترنت گوشی سامسونگ و شیائومی و غیره این است که حالتی به اسم Data Saver Mode را فعال کنید. البته شاید همهی گوشیها و تبلتهای اندروید چنین گزینهای نداشته باشند. فعال کردن Data Saver Mode موجب کاهش استفاده از اینترنت توسط برنامههای مختلف میشود و به خصوص مصرف اینترنت در پسزمینه را کاهش میدهد. ممکن است محدودیتهایی نظیر غیرفعال شدن هاتاسپات اندروید نیز ایجاد شود که با غیرفعال کردن این حالت، به وضعیت عادی برمیگردد.
برای فعال کردن Data Saver Mode مراحل زیر را دنبال کنید:
برنامه تنظیمات یا Settings را اجرا کنید.
روی Mobile Network کلیک کنید.
روی Data Usage کلیک کنید.
سوییچ روبروی Data Saving را فعال کنید.
اگر مسیر فوق را بررسی کردهاید و گزینهی Data Saving را پیدا نکردهاید، از قابلیت جستجو در برنامه تنظیمات اندروید استفاده کنید و عبارت Data Sav را جستجو کنید.
یکی از تنظیمات مربوط به Data Saver Mode، استثناء کردن برنامهها است. برنامهای که استثناء میکنید، میتواند از اینترنت به صورت آزادانه و بدون محدودیت استفاده کند. برای استثناء کردن برنامهها، روی گزینهی Unrestricted Apps تپ کنید و سپس برنامه یا برنامههای موردنظر را در لیست انتخاب کنید.
استفاده از نسخه لایت برنامههای اندروید برای کاهش مصرف اینترنت
گاهی اوقات دلیل مصرف زیاد اینترنت در گوشی شیائومی یا سامسونگ و سایر برندها این است که کاربر برنامههای خاصی نظیر فیسبوک و اسپاتیفای و تیک تاک نصب کرده است. به طور کلی برنامههای شبکه اجتماعی به دلیل دانلود عکس و ویدیو و موسیقی، مصرف اینترنت نسبتاً بالایی دارند.
اگر از طرفداران شبکههای اجتماعی و برنامههای استریم موزیک و ویدیو هستید و برایتان سوال است که چگونه مصرف اینترنت را کم کنیم، بهتر است نسخه لایت برنامههای شبکهی اجتماعی و اپهایی نظیر اسپاتیفای را امتحان کنید. شاید با نصب نسخهی لایت و حذف نسخهی کامل برنامه، مصرف اینترنت کاهش محسوسی داشته باشد.
غیرفعال کردن دسترسی اینترنت برنامههای اندروید
یک ترفند ساده و جالب دیگر برای کاهش مصرف اینترنت این است که دسترسی بعضی از برنامهها به اینترنت موبایل یا اینترنت وای-فای را مسدود کنید. برای این کار میتوان از اپهای فایروال به عنوان برنامه کاهش مصرف اینترنت استفاده کرد اما نیازی به نصب کردن اپ جدید و اضافی نیست چرا که اندروید تنظیمات لازم را دارد! میتوانید فقط دسترسی برنامه به اینترنت سیمکارت را مسدود کنید در حالی که دسترسی برنامه به اینترنت وای-فای فعال و مجاز است.
برای بستن دسترسی برنامه اندروید به اینترنت به صورت زیر عمل کنید:
برنامه تنظیمات یا Settings را اجرا کنید.
روی Mobile Network تپ کنید.
روی Data Usage تپ کنید.
روی Network Access تپ کنید.
اپ موردنظر را در لیست برنامهها انتخاب کنید.
یکی از گزینههای Wi-Fi یا Mobile Data را به عنوان مسیر دسترسی برنامه به اینترنت انتخاب کنید.
برای بستن دسترسی به اینترنت به صورت کامل، گزینهی Disabled را انتخاب کنید یا تیک Wi-Fi و Mobile Data را حذف کنید.
غیرفعال کردن دانلود خودکار عکس و ویدیو در اندروید
بعضی از برنامههای اندروید تنظیماتی برای دانلود کردن خودکار عکس و ویدیو و موسیقی دارند. با توجه به حجیم بودن این نوع فایلها، بهتر است دانلود خودکار را به طور کلی متوقف کنید یا دانلود خودکار را برای حالتی که گوشی به شبکه وای-فای متصل است، مجاز کنید.
برنامههایی نظیر روبیکا و واتساپ و تلگرام چنین تنظیماتی دارند. روی منوی این برنامهها تپ کنید و تنظیمات یا Settings را انتخاب کنید.
در تنظیمات روی گزینه دانلود مولتیمدیا یا Media Download تپ کنید. در برخی برنامهها نیز باید روی حافظه و دیتا یا Storage and Data تپ کنید. در صفحه بعدی بخش مربوط به Auto-Download را پیدا کنید و برای حالتی که گوشی از اینترنت سیمکارت استفاده میکند یا به زبان دیگر برای حالت When Using Mobile Data، دانلود خودکار انواع فایل مولتیمدیا را غیرفعال کنید.
کاهش کیفیت و حجم ویدیو
معمولاً مهمترین دلیل مصرف زیاد اینترنت در گوشی سامسونگ و موتورولا و شیائومی و غیره، دانلود فایلهای ویدیویی است که حجم بالاتری نسبت به سایر انواع فایل دارند. اگر کیفیت ویدیوهایی که دانلود میکنید یا به صورت آنلاین تماشا میکنید را کاهش دهید، طبعاً مصرف اینترنت در حد قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
تنوع اپها زیاد است و روش کاهش کیفیت ویدیو متفاوت است. لذا با حوصله صفحه تنظیمات برنامههایی که در آن ویدیو تماشا میکنید را بررسی کنید و گزینهی کیفیت ویدیو را پیدا کنید. به عنوان مثال در اپلیکیشن یوتیوب برای اندروید، میتوانید پس از پلی کردن ویدیو، روی آیکون چرخدنده تپ کنید و گزینهی Quality را لمس کنید و حالت Data Saver را انتخاب کنید تا حجم ویدیوها و مصرف اینترنت کمتر شود.
اگر از سایتهای استریم ویدیو نظیر آپارات استفاده میکنید، میتوانید رزولوشن ویدیو را کاهش دهید. با انتخاب رزولوشن 360p یا 240p در یوتیوب و آپارات، ابعاد ویدیو کوچک میشود اما شاید به کیفیت بالای تصویر نیازی نداشته باشید و مصرف اینترنت برای شما مهمتر باشد.
غیرفعال کردن بکاپ آنلاین
بعضی از کاربران اندروید از سرویسهای ابری برای گرفتن بکاپ استفاده میکنند. شاید از سیستم عامل و برنامههای اندروید بکاپ نمیگیرید بلکه فقط از عکس و ویدیوها و برخی فایلهای خاص به کمک برنامههایی نظیر گوگل فوتوز یا گوگل درایو و واندرایو و غیره بکاپ تهیه میکنید. در هر صورت بکاپ گرفتن به صورت آنلاین، از دلایل مصرف زیاد اینترنت در گوشی و تبلت اندروید است.
خوشبختانه در بعضی از برنامهها تنظیماتی برای بکاپگیری از فایلها در زمان فعال بودن اینترنت سیمکارت یا اینترنت وای-فای پیشبینی شده است. به عنوان مثال در برنامه Google Drive میتوانید روی منو تپ کرده و Settings را انتخاب کنید و در ادامه گزینهی Transfer Files Only Over Wi-Fi را انتخاب کنید. به این ترتیب بکاپ گرفتن و دانلود فایل فقط در زمانی که گوشی به شبکه وای-فای متصل باشد و از اینترنت شبکه استفاده کند، انجام میشود.
در برنامه گوگل فوتوز نیز میتوانید صفحه تنظیمات را باز کنید و روی Backup و سپس Mobile Data Usage تپ کنید و گزینهی No Data را انتخاب کنید. نتیجه این است که حین استفاده از اینترنت سیمکارت، از عکس و ویدیوها بکاپ تهیه نمیشود.
استفاده از نقشه آفلاین در اپهای نقشه و مسیریابی
قابلیت دانلود نقشه برای زمانی که در مسافرت هستید و اینترنت در نواحی دورافتاده در دسترس نیست، بسیار مفید است اما کاربرد دیگری که این ویژگی دارد، کاهش مصرف اینترنت است. به عنوان مثال اگر از بلد یا گوگل مپس برای مسیریابی استفاده میکنید، میتوانید نقشههای آفلاین را دانلود کنید تا گوشی شما مرتباً نقشه و فایل جدید دانلود نکند.
اگر کاربر گوگل مپس هستید، روش دانلود نقشه برای استفاده آفلاین به صورت زیر است:
زمانی که به اینترنت وای-فای دسترسی دارید، Google Maps را اجرا کنید.
ناحیهی موردنظر خود را انتخاب کنید.
در گوشهی بالا و راست روی تصویر پروفایل خودتان تپ کنید.
در منو گزینهی Offline Maps را انتخاب کنید.
روی Select Your Own Map تپ کنید.
ناحیهای بزرگتر از ناحیهی موردنظر را انتخاب کنید.
روی Download تپ کنید.
در برنامههای نقشه و مسیریابی فارسی نیز امکان دانلود کردن نقشه برای کاربری آفلاین وجود دارد و خوشبختانه در بخش دانلود نقشه، میتوان نقشه آفلاین هر یک از شهرهای مهم ایران را به سادگی دانلود کرد.
در پایان یادآوری میکنیم که برای جلوگیری از محاسبه شدن تعرفه اینترنت سیمکارت به صورت آزاد که بیش از هزینهی خرید بسته اینترنت است، از کد محدود کردن مصرف آزاد اینترنت یا اصطلاحاً کد کاهش مصرف اینترنت همراه اول و ایرانسل استفاده کنید و بسته اینترنت مناسب خریداری کنید.
howtogeekاینتوتک