یکی از استانداردهای جدید برای نمایشگرهای باکیفیت در گوشی و مانیتور و تلویزیون، دالبی ویژن است. این استاندارد در برندهای مختلف وجود دارد. لذا دالبی ویژن گوشی شیائومی و سامسونگ و آیفون و غیره، تکنولوژی انحصاری این شرکتها نیست. اگر بخواهیم ساده و کوتاه به این سوال که دالبی ویژن در گوشی چیست؟ یا دالبی ویژن در تلویزیون یعنی چه؟ پاسخ بدهیم، اگر محدوده دینامیکی بالا یا به عبارت ساده، تفاوت بالا بین کمترین و بیشتری روشنایی تلوزیون یا صفحه نمایش از حد خاصی بیشتر باشد، شرایط برای دریافت گواهی دالبی ویژن مهیا میشود.
در ادامه به توضیحات بیشتر و دقیقتر در مورد مفهوم عبارت Dolby Vision IQ میپردازیم که یکی از تکنولوژیهای جدید مرتبط با HDR10 و دالبی ویژن است.
دالبی ویژن در گوشی چیست؟
چند سال قبل در تلویزیون و مانیتور و همینطور در صفحه نمایش گوشیها و تبلتهای رده اول، از صفحه نمایشهای مختلف با محدوده دینامیکی متنوع استفاده میشد و استاندارد خاصی برای توصیف کیفیت بالاتر برخی از صفحه نمایشها وجود نداشت. به عبارت دیگر اگر روشنایی یک صفحه نمایش چند برابر سایر نمایشگرها بود و عمق رنگ مشکی نیز بالاتر بود و در نتیجه کنتراست یا تضاد بالایی بین نقاط سیاه و سفید تصویر وجود داشت، واژهی خاصی برای بیان این کیفیت وجود نداشت. در نتیجه استانداردی جدید شکل گرفت که به صورت خلاصه، نمایشگرهایی با محدوده دینامیکی بالا را از نمایشگرهای معمولی متمایز میکند.
به زبان دیگر وقتی یک گوشی جدید میخریم که در توضیحات مشخصات آن از عبارت HDR10+ استفاده شده و در مورد اینکه Hdr10+ در گوشی چیست جستجو میکنیم، متوجه میشویم که در این گوشی، تفاوت بین رنگ سیاه و رنگ کاملاً سفید و نورانی، بیشتر از گوشیهای معمولی است و شاید به فکر دانلود فیلم dolby vision یا دانلود فیلم HDR10 برای تست کردن صفحه نمایش بیافتیم. البته غلظت رنگ و کنتراست صفحه نمایشهای دالبی ویژن و HDR10 نیز بالاتر از انواع معمولی است و به طور کلی کیفیت تصویر، فراتر از چیزی است که در گوشیها و تلویزیونهای قدیمیتر تجربه کردهایم.
اگر قبلاً در مورد HDR10 و تکنولوژیهای مشابه نظیر دالبی ویژن شنیدهاید و برایتان سوال است که اساساً Hdr10+ چیست و چه فایدهای دارد، و همینطور اگر به دنبال دانلود فیلم dolby vision یا HDR10 برای تست کردن صفحه نمایش گوشی یا تلویزیون جدیدتان هستید، توصیه میکنیم که مقالهای از بخش دانشنامه اینتوتک را مطالعه کنید تا تفاوت بین فیلم معمولی و فیلم دالبی ویژن و همینطور تفاوت بین صفحه نمایش معمولی و گوشی با صفحه نمایش دالبی ویژن برایتان روشن شود:
برای بهبود نمایش فیلم دالبی ویژن در نمایشگرهای جدید و باکیفیت که از دالبی ویژن پشتیبانی میکنند، تکنولوژی جدیدی به اسم Dolby Vision IQ معرفی شده که تجربهی کاربری را ارتقا میدهد. اما چطور؟ در ادامه توضیح میدهیم.
Dolby Vision IQ چیست؟
در مقالهی فوق در مورد اینکه Hdr10+ چیست و فرمتهای مختلف تکنولوژی HDR صحبت کردیم. روشنایی حداکثری در تلویزیونهای دالبی ویژن بیشتر از انواع معمولی است و زمانی که محیط پیرامون تاریک است، این روشنایی بالا مانع دیدن جزئیات تصویر در بخشهای تاریک میشود.
کمپانی دالبی برای حل کردن این مشکل، دو حالت Dolby Vision Cinema و Dolby Vision Cinema Home را در نظر گرفته که طبعاً تکنولوژی دوم برای تماشای فیلم دالبی ویژن در تلوزیونهای امروزی و در محیط خانگی مناسب است در حالی که نوع اول برای سینماها طراحی شده است. اما این دو حالت نیز مشکل را به کلی حل نمیکنند.
بنابراین تکنولوژی بعدی یعنی Dolby Vision IQ معرفی شده است که در واقع بروزرسانی دیگری برای فرمت HDR دالبی ویژن است. در این استاندارد و تکنولوژی جدید، با استفاده از حسگر روشنایی محیط که در برخی از تلویزیون و سایر محصولات به کار رفته، میزان روشنایی محیط ارزیابی میشود و متناسب با آن، تصویر HDR بهینه میشود. در نتیجه اگر روشنایی محیط کم یا برعکس، زیاد باشد، تصویر متفاوتی نمایش داده میشود تا جزئیات بیشتری در معرض دید بیننده قرار گیرد.
با این توضیحات، پشتیبانی از دالبی ویژن به معنی پشتیبانی از دالبی ویژن آیکیو نیست! لذا دالبی ویژن گوشی شیائومی و سامسونگ و غیره، به معنی بهینه سازی روشنایی تصویر متناسب با محیط نیست. البته در گوشیها میتوانید حالت روشنایی خودکار را فعال کنید ولیکن این ویژگی با کاری که دالبی ویژن آیکیو انجام میدهد، متفاوت است.
کدام تلویزیونها از Dolby Vision IQ پشتیبانی میکنند؟
در راهنمای خرید تلویزیون HDR میتوان به فاکتورهای مختلفی توجه کرد، از جمله داشتن سیستم عامل بروز با امکانات متعدد، داشتن پورتهای مهم نظیر دیسپلیپورت و همینطور پشتیبانی از تکنولوژیهای مرتبط با کیفیت تصویر نظیر دالبی ویژن و HDR10. در مدلهای مختلف تلویزیون دالبی ویژن یا تلویزیون HDR10 که تا سال 2020 رونمایی شده، مدلهایی که از دالبی ویژن آیکیو پشتیبانی کند، کم است اما تدریجاً این پشتیبانی گسترش پیدا کرده است. با توجه به اینکه وجود حسگر روشنایی محیط ضروری است، اگر تلویزیون یا مانیتوری چنین حسگری نداشته باشد، طبعاً Dolby Vision IQ در آن پشتیبانی نمیشود.
نکتهی جالب توجه این است که در برخی از برندها، مدلهای دارای حسگر روشنایی محیط وجود دارد و متناسب با روشنایی محیط، روشنایی تصویر کم و زیاد میشود. برخی از محصولات سونی چنین قابلیتی دارند. این قابلیت تا حدی نیاز به پشتیبانی از دالبی ویژن آیکیو را کمرنگ میکند.
تکنولوژی دالبی ویژن در تلویزیون سامسونگ با وجود پشتیبانی از HDR10+ که عملکردی مشابه دالبی ویژن آیکیو دارد نیز وضعیت خوبی دارد و عملاً نیازی به برند Dolby Vision IQ در تکنولوژیهای صفحه نمایش نیست چرا که در HDR10+ نیز محتوای تصویر با توجه به روشنایی محیط، بهینهسازی میشود.
در برخی از تلویزیونها با بروزرسانی کردن فرمویر یا نرمافزار، از تکنولوژی جدید Dolby Vision IQ بهرهمند میشویم چرا که سختافزار موردنیاز آن به صورت پیشفرض وجود داشته و سازنده با بروزرسانی، این قابلیت را اضافه میکند.
دانلود فیلم dolby vision IQ
برای تجربه کردن دالبی ویژن به همراه ویژگی جدید، میبایست تلویزیون یا مانیتور یا صفحه نمایش گوشی از تکنولوژی دالبی ویژن پشتیبانی کند و حسگر روشنایی نیز وجود داشته باشد تا شرایط برای پشتیبانی از قابلیت Dolby Vision IQ فراهم شود. اما با پلی کردن هر نوع فیلم و ویدیویی نمیتوان کیفیت جالبتر HDR را تجربه کرد.
برای تست کردن کیفیت دالبی ویژن، فیلم دالبی ویژن یا HDR موردنیاز است. در مورد دالبی ویژن آیکیو نیز به محتوای ویدیویی جدید و خاصی نیاز نیست، فیلمهای سازگار با استاندارد HDR و دالبی ویژن کفایت میکند.
دقت کنید که ممکن است در برخی از محصولات امروزی، گزینهای در تنظیمات برای فعال و غیرفعال کردن قابلیت Dolby Vision IQ وجود داشته باشد. معمولاً بهینهسازیها به صورت خودکار صورت میگیرد و نتیجه مطلوب است اما این گزینه برای مواردی که کاربر به هر علت نمیخواهد روشنایی تصویر متناسب با محیط پیرامون کم و زیاد شود، در نظر گرفته شده است.
howtogeekاینتوتک