پورت MHL در گذشته با هدف استفاده در محصولاتی مثل گوشی و تبلت متولد شده بود اما در نمایشگاه CES 2015 نسخه‌ی جدید آن به نام SuperMHL با پهنای باند بسیار بالا و ظرفیت الکتریکی بیشتر برای کاربرد در تلویزیون‌های 8K و محصولات رده اول معرفی شده است.

در ادامه با ویژگی‌های MHL بیشتر آشنا می‌شویم.

توضیحاتی کلی در خصوص MHL جدید و کاربرد آن

مشخصات پورت صوتی و تصویری جدید MHL یعنی SuperMHL در نمایشگاه CES امسال بیان شده که ارتقای مشخصه‌های مطروحه در استاندارد MHL است. SuperMHL پهنای باند بسیار بالایی دارد که شاید دیسپلی‌پورت در برابر آن پیش‌پاافتاده به نظر برسد؛ موضوع این است که با SuperMHL می‌توان محتوای 8K را با سرعت 120 فریم بر ثانیه منتقل کرد.

روی کاغذ که حساب کنیم، مساحت 8K چهار برابر 4K است، سرعت پشتیبانی شده هم دو برابر بیشتر از 60 هرتز است و لذا به این نتیجه می‌رسیم که پهنای باند حدوداً 8 برابر بیشتر شده است.

نکته‌ی دیگر این است که با SuperMHL می‌توان از عمق رنگ 48 بیتی هم بهره‌مند شد که 6 برابر بیشتر از RGB هشت بیتی و معمولی است. نه تنها عمق رنگ بلکه گستره‌ی رنگ هم وسیع‌تر شده است و شاید سازندگان فیلم را به تولید فیلم‌هایی با گستره‌ی رنگ وسیع‌تر تشویق کند.

از پهنای باند که بگذریم به کاربردی‌تر شدن MHL می‌رسیم، با MHL می‌توان گوشی‌ها، ست‌آپ‌باکس‌ها، پلیرهای بلوری، دانگل‌های استریم ویدیو و سایر محصولات را به هم مربوط کرد.

مروری بر تاریخچه‌ی MHL ، پورت MHL چیست؟

MHL مخفف Mobile High-Definition Link و به معنی لینک HD موبایل است که در سال 2010 معرفی شد. هدف این بود که پورتی ساخته شود که هم توان الکتریکی و هم سیگنال دیجیتال ویدیویی را منتقل کند و نیازی به کابل و پورت‌های دیگر نباشد. این پورت توسط Silicon Image طراحی شد و اعضای کنسرسیوم MHL برای حل مسأله از 5 پینی که در پورت یواس‌بی 2 و نسخه‌ی مینی آن وجود دارد جهت انتقال توان الکتریکی استفاده کردند و سیگنال ویدیویی را نیز به کمک پورت HDMI ارسال کردند. نتیجه سازگاری گوشی‌ها و محصولات موبایل با تلویزیون‌های سازگار با MHL بود.

در حقیقت MHL هم مثل HDMI سیگنال را به روش تفاضلی یا به اختصار TMDS ارسال می‌کند و ساختار بهینه‌ای دارد و از آن مهم‌تر اینکه یک روش جدید و متفاوت نیست.

در نمایشگاه CES 2015 از نسخه‌ی جدید استاندارد MHL صحبت شده که جایگزین MHL 3.0 می‌شود و نام دیگر آن SuperMHL است. SuperMHL صرفاً به دنیای محصولات موبایل تعلق ندارد و با پهنای باندی که از آن صحبت شد، کاربری به مراتب گسترده‌تر خواهد داشت. شاید تلویزیون‌های آینده MHL را در اولویت قرار دهند.

در حقیقت وقتی به اولین تلویزیون 8K با پورت SuperMHL نگاه می‌کنیم، به این باور می‌رسیم که سامسونگ و تولیدکنندگان بزرگ تلویزیون، احتمالاً این پورت ساده را جدی می‌گیرند و بیشتر از آن استفاده می‌کنند.

اولین نمایشگر 8K با پشتیبانی از پورت SuperMHL

SuperMHL هم مثل دیسپلی‌پورت می‌توان چند مسیره باشد و در نسخه‌ی جدید، پهنای باند یک مسیر دو برابر شده است. جالب اینجاست که فقط با یک مسیر هم می‌توان 4K با رفرش ریت 60 هرتزی را منتقل کرد! حتی می‌توان عمق رنگ را از مقدار معمولی 8 بیت به 10، 12 و حتی 16 بیت افزایش داد! بنابراین گوشی‌ها و تبلت‌های نسل بعدی که قرار است از کدک ویدیویی H.265 استفاده کنند و ویدیوهای 4K با فریم ریت 60 فریم بر ثانیه و عمق رنگ 10 بیتی را پخش نمایند، از چنین پهنای باندی بیشترین بهره را می‌برند.

HDMI 2.0 پهنای باندی برای 4K با فرکانس نهایتاً 60 هرتزی دارد و در قیاس با MHL بسیار ساده است.

مقایسه کنید:

مقایسه مشخصات MHL 3 با SuperMHL
  SuperMHL با 6 مسیر SuperMHL با 1 مسیر MHL 3 با 1 مسیر
بیشترین رزولوشن 8K, 120Hz با نمونه‌برداری 4:2:0 و عمیق رنگ 36 بیت 4K , 60Hz 4k , 30Hz
پشتیبانی از عمق رنگ بالا بله بله خیر
حداکثر توان انتقالی 40 وات بسته به کابل تا 40 وات 10 وات
نیاز به کابل SuperMHL بله خیر خیر

 

مشخصات کابل جدید SuperMHL

برای انتقال توان الکتریکی بیشتر و همین‌طور دستیابی به پهنای باند بالاتر به کابل بهتری هم نیاز داریم. SuperMHL نسبت به نسل قبلی از نظر توان انتقالی 4 برابر بهتر شده است، به علاوه 40 وات توان الکتریکی برای یک کابل ویدیویی، عدد بسیار بزرگی است.

کابلی جدید SuperMHL دارای 32 پین است و با این حساب پیچیده‌ترین کابل ویدیویی است که تاکنون معرفی شده است. در حقیقت ابعاد آن مشابه HDMI نوع A است که فقط 19 پین دارد؛ با این 32 پین می‌توان ارتباط 6 مسیره‌ را برقرار کرد و از این رو سازندگان تلویزیون به فکر استفاده از SuperMHL افتاده‌اند.

طول مجاز برای حفظ کامل پهنای باند و توان الکتریکی، 2 الی 3 متر است که اندکی بیشتر از HDMI است و البته برای طول‌های بیشتر می‌توان از کابل Passive استفاده نکرد و به جای آن کابل‌هایی بلندی که تقویت‌کننده دارد و در حقیقت Active هستند را استفاده کرد. البته فعلاً اطلاعی در این خصوص منتشر نشده است.

SuperMHL دوطرفه، ساده‌ترین و بهترین کابل SuperMHL

SuperMHL یک انتهای کابل است و در سوی دیگر با توجه به شباهت‌های موجود می‌توان از میکرو-یواس‌بی و همین‌طور کابل جدید USB Type C استفاده کرد. ساده‌ترین حالت هم کابل دو طرفه‌ی SuperMHL است که دو انتهای آن مثل HDMI معمولی، کاملاً یکسان است و استفاده کردن از آن ساده‌تر خواهد بود.

انواع کابل ویدیویی، HDMI، USB و حالا MHL

دقت کنید که در تصاویر فوق، اگر کانکتور منبع SuperMHL باشد، سر دیگر که به نمایشگر متصل می‌شود می‌تواند HDMI یا SuperMHL باشد.

بین 5 حالت فوق احتمالاً کابل دو طرفه‌ی SuperMHL و USB به HDMI بیشترین کاربرد را داشته باشند. البته ممکن است یواس‌بی به SuperMHL هم کاربرد بسیار بالایی پیدا کند چرا که محصولات موبایل کاربرد زیادی دارند و به علاوه یو‌اس‌بی نوع C می‌تواند از ارتباط دو و حتی 4 مسیره‌ی MHL پشتیبانی کند و لذا پهنای باند بسیار بالایی برای محتوای رزولوشن بالا دارد. میکرو یو‌اس‌بی به 1 مسیر ارتباطی محدود می‌شود، پهنای باند آن زیاد است اما برای 8K کفایت نمی‌کند.

با کابل SuperMHL سریع‌تر شارژ کنید!

کابل SuperMHL با توان الکتریکی 40 واتی چیزی است که نه تنها برای شارژ کردن گوشی‌ها و البته شارژ سریع کفایت می‌کند بلکه می‌توان به کمک آن تبلت‌ها را نیز روشن و هم‌زمان به سرعت شارژ کرد.

با کابل SuperMHL سریع‌تر شارژ کنید!

توان الکتریکی بالا به SuperMHL اجازه می‌دهد که هم‌زمان 8 نمایشگر را تغدیه کند! فرض کنید در کارت گرافیک‌ها از این پورت به جای دیسپلی‌پورت استفاده شود، در این صورت تعداد نمایشگرهای پشتیبانی شده می‌تواند 32 عدد هم باشد.

SuperMHL و انواع فرمت‌های صوتی با کیفیت فوق‌العاده بالا

سوپرام‌اچ‌ال از نظر صدا هم از HDR و صدای HD پشتیبانی می‌کند. پشتیبانی از Dolby Atmos، DTS-UHD، صدای سه‌بعدی، حالتی برای انتقال صدا بدون تصویر و خلاصه هر چیزی که برای صدای باکیفیت‌تر نیاز است را به لیست مشخصه‌های جدید استاندارد MHL اضافه کنید تا به پورتی فوق‌العاده برسید.

با SuperMHL می‌توان محصولات مختلفی که به هم متصل هستند را کنترل کرد و این کنترل‌پذیری فقط از طریق یک کنترلر بی‌سیم حاصل می‌شود. می‌توان محتوا را از یک منبع روی چند نمایشگر هم نمایش داد.

در مورد زمان کاربردی شدن SuperMHL در محصولات صوتی و تصویری، خبری در دست نیست اما با توجه به اینکه در CES 2015 یکی از تلویزیون‌های 8K سامسونگ را مجهز شده به این پورت سریع دیدیم، احتمالاً کاربردی شدن آن مصادف است با گسترش تلویزیون‌های سوپر‌اچ‌دی یا همان 8K.