انویدیا اخیراً دو کارت گرافیک رده متوسط از نسل جدید که RTX 5000 است را معرفی کرده: قیمت کارت گرافیک RTX 5060 Ti حدود ۴۰۰ دلار و قیمت کارت گرافیک RTX 5060 حدود ۳۰۰ دلار است. این دو کارت گرافیک برای گیمرهایی که محدودیت بودجه دارند و در عین حال می‌خواهند کارت گرافیکی برای بازی‌های سنگین و گرافیکی و رزولوشن 4K تهیه می‌کنند، محصولات جذابی است.

با توجه به پیشرفت قدرت محاسباتی هوش مصنوعی، امکان استفاده از DLSS 4 برای بزرگنمایی بهینه‌تر تصویر در بازی‌ها فراهم شده و از طرف دیگر تکنولوژی ایجاد فریم‌های اضافی به کمک هوش مصنوعی یا FG، پیشرفت کرده و به جای یک فریم، حداکثر ۳ فریم با فعال کردن MFG ساخته می‌شود. در نتیجه سرعت اجرای بازی‌های سنگین و گرافیکی و البته آپدیت شده توسط RTX 5060 Ti یا RTX 5060، حتی بیش از ۲ برابر سرعت اجرای بازی‌ها به کمک RTX 4060 Ti و RTX 4060‌ است.

در ادامه بنچمارک کارت گرافیک RTX 5060 Ti و RTX 5060 را با مدل‌های هم‌رده از ۲ نسل قبل مقایسه می‌کنیم. برای خرید سیستمی بهینه‌تر و کسب اطلاعات بروز در مورد انواع کارت گرافیک، در ادامه مطلب با اینتوتک همراه باشید.

قبلاً مشخصات کارت گرافیک‌های جدید و میان‌رده سری RTX 5000 را با محصولات هم‌رده از ۲ نسل اخیر مقایسه کردیم. تفاوت قدرت پردازشی خام در محاسبات اعشاری ۳۲ بیتی یا به عبارت دیگر FP32 پیشرفت زیادی نکرده اما پهنای باند حافظه به لطف استفاده از حافظه GDDR7 تقریباً ۱.۵۶ برابر شده و از آن مهم‌تر، قدرت محاسباتی اعشاری با دقت ۱۶ یا ۸ بیت، بیش از ۲ برابر شده است. در حقیقت انویدیا روی هوش مصنوعی متمرکز شده و حاصل آن معرفی تکنولوژی MFG است که چندین فریم اضافی با استفاده از فریم‌های رندر شده، ایجاد می‌کند و سرعت اجرای بازی‌ها را ۲ و حتی ۳ برابر می‌کند.

برای اطلاعات در مورد مشخصات RTX 5060 Ti و RTX 5060 به مقاله‌ی زیر مراجعه فرمایید:

برتری معماری RTX 5060 Ti و RTX 5060 نسبت به نسل‌های قبلی

در بررسی مشخصات و ویژگی‌های نسل جدید کارت گرافیک‌های انویدیا به پیشرفت الگوریتم DLSS برای بزرگنمایی تصویر در بازی‌ها اشاره کردیم. DLSS 4 نسبت به DLSS 3.5 پیشرفت محسوسی است و در واقع جزئیات بافت اجسام در بازی‌ها بیشتر و بهینه‌تر می‌شود.

مقایسه و بررسی ررسی بنچمارک کارت گرافیک RTX 5060 Ti با RTX 4060 Ti

مقایسه و بررسی ررسی بنچمارک کارت گرافیک RTX 5060 Ti با RTX 4060 Ti

مقایسه بنچمارک RTX 5060 Ti با RTX 4060 Ti در بازی‌های سنگین و گرافیکی

در زمان معرفی کارت گرافیک‌های جدید انویدیا از نسل RTX 5000، بیش از ۱۰۰ بازی از DLSS 4 و همین‌طور ایجاد چند فریم اضافی یا MFG‌ پشتیبانی می‌کنند. البته برای فعال کردن آن باید از اپلیکیشن جدید NVIDIA App استفاده کنید.

در اسلایدی که انویدیا ارایه کرده، هم سرعت اجرای بازی‌ها بر حسب فریم بر ثانیه و هم میزان تأخیر بر حسب میلی‌ثانیه نمایش داده شده است. با فعال کردن DLSS 4 و MFG سرعت اجرای بیشتر بازی‌ها در حد ۲ برابر سرعت اجرای بازی به کمک RTX 4060 Ti است و این یعنی قدرت پردازشی خام و مشخصات روی کاغذ، گویای تفاوت واقعی RTX 5060 Ti با محصول هم‌رده از نسل قبل نیست.

مقایسه و بررسی ررسی بنچمارک کارت گرافیک RTX 5060 Ti با RTX 4060 Ti

به عنوان مثال در بازی Hogwarts Legacy، سرعت متوسط اجرای بازی از ۸۷ فریم بر ثانیه به ۱۷۱ فریم بر ثانیه رسیده است. ناگفته نماند که RTX 3060 Ti با سرعت متوسط ۳۴ فریم بر ثانیه این بازی را اجرا می‌کند.

مقایسه و بررسی ررسی بنچمارک کارت گرافیک RTX 5060 Ti با RTX 4060 Ti

مثال دیگر بازی معروف Black Myth: Wukong است که مبتنی بر موتور گرافیکی آنریل انجین ۵ ساخته شده و سرعت اجرای آن به کمک کارت گرافیک RTX 5060 Ti در حد ۲.۵ برابر کارت گرافیک هم‌رده از نسل قبل است.

مقایسه و بررسی ررسی بنچمارک کارت گرافیک RTX 5060 Ti با RTX 4060 Ti

توجه داشته باشید که در بازی‌هایی که امکان استفاده از مزیت MFG وجود ندارد، تفاوت سرعت اجرای بازی در حد ۱۶ یا ۱۷ درصد است ولیکن تعداد این عناوین بهینه نشده، نسبتاً کم است و معمولاً بازی‌های سنگین و گرافیکی با ارایه آپدیت‌ها، بهینه و بروز می‌شوند.

کارت گرافیک RTX 5060 Ti و RTX 5060 برای لپ‌تاپ‌ها

همواره لپ‌تاپ‌ها از نظر توان مصرفی کارت گرافیک و سیستم خنک‌کاری کارت گرافیک محدودیت دارند. به همین علت در لپ‌تاپ‌های گیمینگ معمولاً از کارت گرافیک‌های میان‌رده هر نسل استفاده می‌شود. نسخه کم‌مصرف و بهینه‌تر کارت گرافیک RTX 5060 به زودی در مدل‌های مختلف لپ‌تاپ‌های گیمینگ مورداستفاده قرار می‌گیرد و با توجه به مزیتی که MFG و DLSS 4 ایجاد می‌کند، اجرا کردن بازی‌های سنگین و گرافیکی با رزولوشن 4K و تنظیمات گرافیکی حداکثر یا نزدیک به حداکثر، امکان‌پذیر خواهد بود.

مقایسه و بررسی ررسی بنچمارک کارت گرافیک RTX 5060 Ti با RTX 4060 Ti

البته انتظار نداشته باشید که بازی‌هایی نظیر Alan Wake 2 کاملاً روان و با کمترین لگ اجرا شوند. البته اگر از MFG در حالت 4X یا به عبارت دیگر ایجاد حداکثر ۳ فریم اضافی به کمک هوش مصنوعی استفاده کنید، ممکن است سرعت اجرا به ۱۰۰ فریم بر ثانیه و حتی بیش از آن برسد ولیکن تأخیر کم و بیش افزایش پیدا می‌کند.