بعضی از کاربران ویندوز مایکروسافت یا مکاواس اپل در مورد سیستم عامل لینوکس تصورات عجیبی و اشتباه دارند. یکی از بخشهای مهم لینوکس ترمینال یا واسط خط دستور است که تصورات عجیب در مورد آن زیاد است! بعضی از کاربران تصور میکنند که برای استافده از لینوکس باید همیشه از ترمینال استفاده کرد که و استفاده کردن از آن بسیار دشوار است!
برخی دیگر تصور میکنند که در توزیعات سادهتر و گرافیکی لینوکس مثل لینوکس اوبونتو، استفاده از ترمینال هیچ ضرورت یا مزیتی ندارد و میتوان به کلی آن را کنار گذاشت.
در ادامه به ۹ تصور اشتباه در مورد دستورات لینوکس در ترمینال یا همان برنامهی واسط خط دستور لینوکس میپردازیم.
برای هر کاری به ترمینال لینوکس نیاز ندارید!
شاید فکر کنید که برای شروع استفاده از سیستم عامل لینوکس به جای ویندوز یا مکاواس، لازم است در مورد لیست دستورات لینوکس PDF جستجو کنید و فایلهای آموزشی طولانی را مطالعه کنید. اما این تصور کاملاً اشتباه است. بسیاری از کارها در لینوکس و به خصوص توزیعاتی نظیر Ubuntu به کمک برنامههای ساده و گرافیکی انجام میشود. در واقع توسعهدهندگان برنامه برای محصولات ویندوزی و مکبوکها، هر از گاهی از برنامههای لینوکس کپیبرداری میکنند! حتی خود اپل و مایکروسافت نیز در طراحی سیستم عامل از توزیعات لینوکس کپی برداری میکنند.
در گذشته توزیعات لینوکس محیط دستاپی مدرن و امروزی نداشت و کاربران بیشتر سراغ ترمینال میرفتند. به همین جهت افرادی که سالها پیش لینوکس را برای تست کردن نصب کردهاند، تصور میکنند که هنوز هم طراحی توزیعات مختلف لینوکس به همان سبک و سیاق سالها قبل است در حالی که در حال حاضر در بیشتر توزیعات لینوکس برنامههای ساده و گرافیکی مثل مدیا پلیر و مرورگر اینترنت و تقویم و ماشین حساب و از همه مهمتر برنامهی مدیریت فایل قدرتمند و برنامهی تنظیمات در دسترس است.
کار با برنامههای گرافیکی همیشه بهتر از ترمینال نیست
با پیشرفت برنامههای گرافیکی لینوکس و طراحی گرافیکیتر دستاپ، شاید تصور کنید که از این پس نیازی به کتاب جامع دستورات لینوکس ندارید اما در واقع افرادی که با برنامهنویسی و نوشتن اسکریپت آشنایی دارند، کارهای طولانی و پیچیده را با نوشتن چند دستور ساده در ترمینال انجام میدهند. لذا مزیت ترمینال و آشنایی با دستورات همچنان حفظ شده است.
ترمینال ظاهر ساده و نامفهوم دارد!
برنامهی واسط خط دستور مکهای اپل یا سیستمهای ویندوزی نسبتاً ساده و کهنه است اما در مورد لینوکس، اپلیکیشن ترمینال در بعضی از توزیعات تنظیمات پیشرفته و گرافیکی زیادی دارد. میتوانید فونت و تم رنگ انتخاب کنید و افکتهایی نظیر شفاف کردن پنجره ترمینال و تار کردن را فعال کنید! به این ترتیب استفاده از ترمینال لذتبخشتر میشود و به این نتیجه میرسید که ترمینال لینوکس قویتر از ویندوز یا مکاواس است.
نکتهی جالب این است که بعضی از برنامهها برای واسط خط دستور لینوکس طراحی شده که کاربرد خاصی به جز سرگرم کردن ندارد! به عنوان مثال میتوانید نمایش افکتهایی شبیه کدها در فیلم ماتریکس است را با cmatrix یا تبدیل کردن ترمینال به آکواریومی با کارهای هنری که مبتنی بر کدهای ASCII است را با asciiquarium تجربه کنید.
ترمینال فقط برای حرفهایها نیست!
دستورات ترمینال لزوماً پیچیده و عجیب نیست. اگر کمی حوصله و جستجو کنید و به خصوص از هوش مصنوعی سوال کنید، به سرعت با دستورات مفید و کاربردی و البته ساده آشنا میشوید و پس از چند بار استفاده از دستور، آن را به خاطر میسپارید.
اگر کاربر مشتاق لینوکس باشید، میتوانید برای تمرین کردن، کارهایی نظیر مدیریت فایل و فولدرها را فقط به کمک ترمینال انجام بدهید تا به آن تسلط پیدا کنید. البته فراموش نکنید که قبل از هر کاری، از فایل و فولدرها یک بکاپ تهیه کنید.
دستورات لینوکس کلمات بیمعنی نیست
بیشتر دستورات لینوکس برای شبکه و مدیریت فایل و کارهای دیگر، کلمات کوتاه یا کلمات اختصاری است و به همین دلیل حفظ کردن دستورات سادهتر از چیزی است که در ابتدا تصور میکنید. علاوه بر این دستورات یک ساختار کلی دارد:
- ابتدا دستور وارد میشود.
- سپس آپشنها یا تنظیمات دستور وارد میشود.
- در نهایت آرگومانها نظیر فایل مبدأ و مقصد و غیره به دستور داده میشود.
یک استثناء کلی نیز وجود دارد و آن پیشوند Sudo است. این پیشوند برای افزایش سطح دسترسی حین اجرای دستور به کار میرود و شبیه این است که در ویندوز یا مکاواس، کاری را از طریق حساب ادمین انجام بدهید.
به عنوان مثال دستور زیر برای نصب کردن برنامه است که پیشوند sudo در ابتدا وارد شده است. در ادامه ساختار فوق به کار رفته است:
- ابتدا از دستور و اپلیکیشن مدیریت پکیجها به اسم apt استفاده شده است.
- آپشن انتخاب شده، install یا نصب است.
- رگومان نیز نام برنامه است که در این دستور، firefox است.
sudo apt install firefox
دستورات پرکاربرد لینوکس برای افزایش سرعت کار، اختصاری است. به عنوان مثال برای تغییر فولدر کاری، از دستور cd استفاده میشود که مخفف change directory است یا برای لیست کردن فایل و فولدرها از دستور ls استفاده میشود که مخفف list است.
کتابی از دستورات لینوکس را حفظ نکنید
برای شروع کار با ترمینال لینوکس، به خاطر سپردن دستورات بسیار پرکاربرد نظیر cd و ls ضروری است اما حفظ کردن صدها دستور که هر یک آپشنهای مختلفی دارد، ضروری نیست. به مرور زمان با سایر دستورات آشنا میشوید و روی استفاده از آپشنهای متنوع دستورات ساده و کاربردی تسلط پیدا میکنید. لذا اگر به دنبال دانلود جزوه لینوکس هستید، بهتر است یک جزوه کوتاه و مفید و مختصر دانلود کنید.
فراموش نکنید که میتوانید شیوهی استفاده از دستورات لینوکس را از هوش مصنوعی نیز بپرسید و در زمان کوتاه به نتیجه برسید.
اشتباه تایپی در دستورات، لینوکس را نابود نمیکند!
زمانی که دستوری را اشتباه تایپ میکنید، معمولاً لینوکس ارور نمایش میدهد که فرمان پیدا نشد، یا به عبارت دیگر command not found را نمایش میدهد. البته اگر اسم فایل یا فولدری را به صورت اشتباه وارد کنید، ممکن است تصادفاً فایل یا فولدر دیگری که موردنظرتان نیست، حذف شود یا تغییر کند. برای همین بهتر است از فایل و فولدرها بکاپ داشته باشید.
یکی از مشکلات کاربران مبتدی این است که دستوراتی که در سایتها و منابع مختلف میبینند را بدون بررسی و فکر کردن، در ترمینال پیست کرده و Enter را فشار میدهند. بهتر است قبل از این کار، دستورات کپی شده را به هوش مصنوعی ChatGPT و سایر رباتهای چت هوش مصنوعی بدهید و بپرسید که این دستورات دقیقاً چه کاری انجام میدهد.
دستورات ترمینال لینوکسهای مختلف مشابه است
اگر از اوبونتو استفاده میکنید، برای نصب و مدیریت اپها از دستور apt استفاده میشود در حالی که در لینوکس فدورا از DNF استفاده میشود و در آرچ لینوکس از pacman استفاده میشود. لذا این تصور به وجود میآید که هر توزیع لینوکس دستورات متفاوتی دارد و نمیتوان به راحتی از توزیعی به دیگری مهاجرت کرد. اما این تصور اشتباه است. دستورات مربوط به هستهی لینوکس یکسان است.
به عنوان مثال در همهی توزیعات لینوکس و حتی در ترمینال ویندوز یا مکاواس برای تغییر دادن فولدر میتوانید از دستور cd استفاده کنید. در واقع این دستورات اساسی، طبق استانداردی به اسم POSIX برای سیستم عاملهای شبیه به Unix یکسانسازی شده است. مثال دیگر مدیریت سطح دسترسی فایل و فولدرها است، اساس کار در همه توزیعات لینوکس یکسان است.
خلاصه بگوییم: ترمینال لینوکس ظاهراً ترسناک است اما کار کردن با نه تنها بسیار پیچیده نیست، بلکه در لینوکسهای امروزی که مدرن و پیشرفتهتر هستند، کمتر به ترمینال احتیاج پیدا میکنید.
howtogeekاینتوتک