کارت گرافیک GT 1030‌ با رم ۲ گیگابایت، یکی از ارزان‌ترین، کم‌مصرف‌ترین و کوچک‌ترین کارت گرافیک‌هایی است که این روزها می‌توان خریداری کرد. اگر سیستم گیمینگ ارزان جمع می‌کنید، کارت گرافیک‌هایی مثل GT 1030 یا رقبای هم‌قیمت آن نظیر RX 550 انتخاب‌های اصلی است.

در این مقاله بررسی می‌کنیم که عملکرد کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌های سبک و سنگین در مقایسه با RX 550 و مدل‌های بهتر، چطور است و چه قدر بهتر از گرافیک مجتمع تراشه‌های اینتل و ای‌ام‌دی عمل می‌کند. با ما باشید.

مشخصات کارت گرافیک GT 1030

کارت گرافیک GT 1030 یکی از کارت گرافیک‌های رده پایین امروزی است که قیمت نسبتاً پایینی دارد. به علاوه بسیار کوچک است و پاور قوی برای تأمین برق مصرفی آن لازم نیست. در واقع این کارت گرافیک توان طراحی حرارتی ۳۰ وات دارد که بسیار پایین است. در نتیجه پورتی برای اتصال کابل برق روی آن دیده نمی‌شود.

این گرافیک دارای ۲ گیگابایت حافظه‌ی ویدیویی است. قدرت پردازشی خام این کارت گرافیک، چیزی در حدود ۱۱۰۰ گیگافلاپس است که ۳ برابر بیشتر از قدرت پردازشی گرافیک مجتمع اینتل در پردازنده‌های سری ۸۰۰۰ و مانند آن است. لذا اگر سیستمی دارید که بدون کارت گرافیک مجزا است و در واقع از پردازنده‌ی گرافیکی مجتمع Intel یا AMD استفاده می‌کنید، خرید این کارت گرافیک به افزایش سرعت اجرای بازی‌ها کمک شایانی می‌کند.

روی کارت گرافیک‌های GT 1030 معمولاً یک پورت خروجی DVI و یک پورت HDMI موجود است. این کارت گرافیک از ۴ مسیر PCI Express 3.0 برای ارتباط با پردازنده بهره می‌گیرد.

قیمت GT 1080 در زمان معرفی، فقط ۸۰ دلار بوده است اما اکنون برندهای مختلف با طرح‌ها و قیمت‌ها متفاوتی در بازار موجود است. 

کارت گرافیک‌های رقیب GT 1030

سه سال پیش کارت گرافیک‌های GT 730 با توان طراحی حرارتی ۳۸ واتی و قیمت حدود ۷۰ دلار و همین‌طور GTX 750 Ti با قیمت ۱۵۰ دلار وارد بازار شدند. در سری ۹۰۰ کارت گرافیک‌های انویدیا، کارت گرافیک ارزان‌قیمتی موجود نبود و لذا می‌توان گفت که GT 1030 در حال حاضر یکی از بهترین کارت گرافیک‌ها برای سیستم‌های کم‌مصرف، ارزان و رده‌پایین محسوب می‌شود.

در میان محصولات ای‌ام‌دی هم RX 550 مدل ارزان‌قیمتی است که حدود ۸۵ دلار قیمت دارد اما توان مصرفی آن حدود ۵۰ وات است. این کارت گرافیک از نظر قدرت پردازشی شبیه به GT 1030 است اما حافظه‌ی ۴ گیگابایتی با پهنای باند بیشتر دارد.

اگر گیمر حرفه‌ای هستید، بهتر است ۲۰ یا ۲۵ دلار بیشتر هزینه کنید و کارت گرافیک‌های بهتری نظیر RX 560 ای‌ام‌دی را خریداری کنید. البته این مدل نیز برای اجرا کردن بازی‌های سنگین با تنظیمات بالا و رزولوشن بالا کافی نیست!

سیستم خنک‌کاری با فن و بدون فن

کمپانی گیگابایت یک مدل از GT 1030 را با فن بسیار کوچک طراحی کرده است. البته بورد کارت گرافیک نیز کوتاه است و فقط ۷ سانتی‌متر عرض آن است. به علاوه ارتفاع فقط ۱.۵ سانتی‌متر است. پورت HDMI 2.0b روی این مدل به چشم می‌خورد. بنابراین می‌توانید این کارت گرافیک را به مانیتورهای 4K با ریفرش ریت ۶۰ هرتز متصل کنید.

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

گیگابایت یک مدل دیگر از این گرافیک را بدون فن طراحی کرده که طبعاً هیت‌سینک بزرگ‌تری برای خنک کردن هسته‌ی کارت گرافیک و حافظه‌ها روی آن به چشم می‌خورد. این مدل با توجه به ارتفاع ۳.۵ سانتی‌متر کمی بزرگ‌تر است اما مزیت آن این است که هیچ صدایی از آن برنمی‌خیزد!

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

تست GT 1030 در بازی Battlefield 1

همان‌طور که در ابتدا اشاره کردیم، رقیب مستقیم این کارت گرافیک، RX 550‌ است. البته می‌توان آن را با گرافیک مجتمع سری ۵۰۰ اینتل و همین‌طور RX 460 و GTX 750 Ti و GTX 950 و GTX 1050 نیز قیاس کرد که قیمت متفاوتی دارند.

سرعت متوسط اجرای بازی Battlefield 1 با تنظیمات متوسط و رزولوشن پایین یعنی ۱۲۸۰ در ۷۲۰ پیکسل را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید. دقت کنید که رنگ مشکی کمترین سرعت اجرای بازی را نشان می‌دهد.

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

همان‌طور که اشاره کردیم قدرت GT 1030 سه برابر گرافیک مجتمع اینتل سری ۶۰۰ نظیر HD 630 و شاید ۴ برابر HD 530 است. بنابراین این بازی را با سرعت قابل قبولی اجرا می‌کند.

اگر تنظیمات گرافیکی را پایین بیاورید و در مقابل رزولوشن را به فول اچ‌دی تغییر دهید هم سرعت اجرای بازی در حد بالای ۴۰ فریم بر ثانیه می‌شود که قابل قبول است.

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

به نظر می‌رسد که RX 550 با ۲۴ درصد سرعت بیشتر، گزینه‌ی بهتری برای خرید است!

تست GT 1030 در بازی Doom

این بازی برخلاف Battlefield 1 که مبتنی بر واسط برنامه‌نویسی DirectX 12 است، با کمک Vulkan طراحی شده است و طبعاً سازگاری بهتری با محصولات AMD دارد. سرعت اجرای بازی Doom توسط کارت گرافیک‌های اشاره شده را بررسی کنید:

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

این بار RX 550 حدود ۸۴ درصد سریع‌تر از GT 1030‌ است! البته باز هم GT 1030 به مراتب بهتر از گرافیک مجتمع پردازنده‌های اینتل است. با افزایش رزولوشن به Full HD و کاهش تنظیمات گرافیکی، وضعیت به صورت زیر تغییر می‌کند:

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

در این حالت هم RX 550 گزینه‌ی منطقی‌تری برای خرید کردن است اما شاید GT 1030 هم با لگ و تأخیر قابل قبول این بازی را اجرا کند.

تست GT 1030 در بازی Dota 2

بازی Dota 2 علاقه‌مندان زیادی دارد و خوشبختانه بسیار سبک است. همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، حتی گرافیک مجتمع اینتل هم برای اجرا کردن این بازی مناسب به نظر می‌رسد.

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

نکته‌ی جالب این است که GT 1030 در چنین بازی سبکی، حتی بهتر از RX 550 است. اگر تنظیمات گرافیکی را ماکسیمم کنید، سرعت اجرای بازی به شدت کاهش پیدا می‌کند و این بار گرافیک مجتمع اینتل پاسخگو نیست. حتی GT 1030 هم کاملاً روان بازی را اجرا نخواهد کرد.

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

پاور موردنیاز برای GT 1030 و بررسی دما و سرعت فن

GT 1030 حین اجرا کردن بازی‌های سنگین نهایتاً چیزی در حدود ۵۰ وات برق مصرف می‌کند. به صورت متوسط نیز توان حداکثری در حد ۳۳ وات است. در حالتی که سیستم بی‌کار است هم فقط ۸ وات توان مصرفی لازم دارد. لذا برای نصب و استفاده از این گرافیک، پاور نسبتاً ضعیف کافی است مگر آنکه پردازنده و مادربورد و رم‌های پر‌مصرفی داشته باشید!

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

تصویر حرارتی نشان می‌دهد که هسته‌ی کارت گرافیک نهایتاً به دمایی در حد ۶۵ درجه‌ی سانتی‌گراد می‌رسد که محدوده‌ی کاملاً امنی است. اما بخش رگولاتور ولتاژ بورد کارت گرافیک به دمای بالاتری در حد ۸۵ درجه‌ی سانتی‌گراد می‌رسد.

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

با این شرایط نیازی به افزودن فن‌های متعدد روی بدنه‌ی کیس نیست.

سروصدای فن برای استفاده از سیستم گیمینگ در محیط ساکت مهم است! اگر از مدل بدون فن یا به عبارتی خنک‌کاری پسیو استفاده کنید، صدایی از کارت گرافیک شنیده نمی‌شود. اما فن مدل دیگر حین اجرای بازی به سرعت ۳۰۰۰ دور بر دقیقه می‌رسد که صدایی در حد ۳۱.۶ دسی‌بل ایجاد می‌کند. صدایی نسبتاً کم و به بیان دیگر کارت گرافیکی نسبتاً ساکت.

تست کارت گرافیک GT 1030 در بازی‌ها و بررسی دما و پاور موردنیاز

جمع‌بندی

کارت گرافیک GT 1030 یکی از کم‌مصرف‌ترین و ارزان‌ترین کارت گرافیک‌هایی است که برای ارتقای سیستم بدون کارت گرافیک یا در واقع مجهز به کارت گرافیک مجتمع اینتل یا ای‌دی‌دی می‌توان تهیه کرد. این گرافیک به پاور قوی نیاز ندارد. کوچک، کم‌صدا و نسبتاً خنک است و به علاوه در کیس‌های کوچک و مینی کیس‌ها به راحتی جا می‌شود.

انتخاب GT 1030 برای اجرا کردن بازی‌های قدیمی‌تر و مبتنی بر DirectX 9 بهینه‌تر از انتخاب RX 550 است اما در مقابل برای اجرا کردن بازی‌های جدیدتر و سنگین‌تر، بهتر است RX 550 یا RX 560 را انتخاب کنید.

  • قیمت پایین
  • توان مصرفی حدود ۳۰ وات
  • عملکرد خوب در بازی‌های سبک
  • ابعاد کوچک
  • در بازی‌های مدرن، RX 550 عملکرد بهتری به نسبت قیمت دارد.