میکروفون از نظر ساختار به ۲ دستهی کلی میکروفون دینامیک و میکروفون کاندسر تقسیم میشود. البته کاربران معمولی تفاوت این ۲ نوع میکروفون را نمیدانند و معمولاً میکروفون دینامیک که ارزانتر و متداولتر است، خریداری میکنند. میکروفون کاندنسر حرفهایتر و گرانتر است.
در این مقاله از دانشنامهی اینتوتک به بررسی ساختار میکروفون کاندنسر و تفاوت آن با میکروفون معمولی میپردازیم تا مزایا و معایب آن روشن شود. با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
میکروفن داینامیک چیست و چطور کار میکند؟
در میکروفون معمولی یا میکروفون دینامیک از روش القای الکترومغناطیسی برای ایجاد سیگنال صدا استفاده میشود. در واقع این نوع میکروفون شبیه به اسپیکر عمل میکند با این تفاوت که عملکرد آن برعکس است. به عبارت دیگر موج صوتی به دیافراگم میکروفون برخورد میکند و آن را میلرزاند. با لرزش دیافراگم، سیمپیچی که به آن وصل شده داخل آهنربا حرکت میکند و نتیجه این حرکت، حرکت الکترونها و ایجاد یک جریان الکتریکی ضعیف است.
در پاسخ به اینکه حساسیت میکروفون چیست و چرا حساسیت میکروفونها متفاوت است، میتوان به اندازه دیافراگم، روان بودن حرکت دیافراگم و قدرت آهنربا و کیفیت سیمپیچ اشاره کرد. همهی این موارد روی حساسیت میکروفون موثر است و هر چه میکروفون کیفیت بالاتری داشته باشد، صداها و به خصوص صدای ضعیف را با کیفیت بهتری به سیگنال صدا تبدیل میکند. البته فراموش نکنید که در بیشتر میکروفونها برای جلوگیری از جذب صدای ضعیف هوا و نویز، قطعاتی شبیه به فوم استفاده شده است.
اگر به دنبال بهترین میکروفون برای لپ تاپ و کامپیوتر باشید و بودجه شما محدود باشد، میکروفون دینامیک گزینهی اصلی خرید است چرا که قیمت آن نسبتاً پایین است. حتی میتوانید از میکروفون به کار رفته در هدست و هندزفری استفاده کنید که هزینهی چندانی ندارد.
میکروفون کاندنسر چیست؟
اساس کار میکروفون کاندنسر القای الکترومغناطیسی نیست بلکه از تغییر ظرفیت خازن برای ایجاد سیگنال صدا استفاده میکند. در میکروفون کاندنسر از یک صفحه دیافراگم هادی الکتریسیته در مجاورت یک صفحه دیگر که مغناطیسی است، استفاده میشود. زمانی که موج صوتی با صفحه دیافراگم برخورد میکند، آن را میلرزاند و فاصلهی بین این صفحه و صفحهی مغناطیسی تغییر میکند. ظرفیت خازن با فاصله بین صفحات مرتبط است و در نتیجه ظرفیت خازن حین لرزش صفحه دیافراگم، کم و زیاد میشود. به این ترتیب سیگنال الکتریکی ایجاد میشود.
سیگنال الکتریکی میکروفون کاندنسر بسیار ضعیف است و به همین علت میکروفون کاندنسر به یک منبع تغذیه اضافی نیاز دارد. میکروفون کاندنسر از نوع USB، برق موردنیاز را از پورت USB تأمین میکند اما میکروفون کاندنسر XLR به برقی با ولتاژ ۴۸ ولت یا بالاتر نیاز دارد و در نتیجه به منبع تغذیه فانتوم نیاز است. منظور از منبع تغذیه فانتوم، تأمین برق از طریق وسایلی نظیر میکسر صدا یا پریامپ است. بنابراین در کنار خرید میکروفون کاندنسر XLR، خرید میکسر یا وسیلهی دیگری برای تأمین برق موردنیاز این نوع میکروفون ضروری است.
میکروفون کاندنسر حساسیت و کیفیت بالاتری نسبت به میکروفون داینامیک دارد و با توجه به ساختار آن، قیمت میکروفون کاندنسر بالاتر است. البته برای کاربردهای معمولی خرید بهترین میکروفون کاندنسر ضروری نیست و انواع ارزان کفایت میکند و حتی بهتر است از میکروفون داینامیک که به مراتب ارزانتر است، استفاده کنید.
حساسیت میکروفون کاندنسر و میکروفون داینامیک
مهمترین تفاوت بین دو نوع میکروفون کاندنسر و داینامیک، حساسیت است. حساسیت میکروفون کاندنسر بالاتر است و در نتیجه صداهای ضعیف با فرکانس بالا را بهتر دریافت میکند. البته این موضوع موجب دریافت کردن صدای نویز نیز میشود و باید حین پردازش صدا و میکس کردن، نویز و صدای هوا را کم و بیش فیلتر کرد.
میکروفون داینامیک حساسیت به مراتب کمتری دارد و نویز و صدای ضعیف را کمتر جذب میکند و در عین حال ارزانتر است. میکروفون داینامیک برای صداهای ناگهانی و قوی نیز مناسبتر است در حالی که اگر در نزدیکی میکروفون کاندنسر فریاد بکشید یا صداهایی شبیه بوم ایجاد کنید، سیگنال صدای میکروفون به شکل بدی خراب میشود.
برای عملکرد خوب و بهینه لازم است که فاصله بین منبع صدا و میکروفون داینامیک در حد ۲ الی ۶ اینچ یا به عبارت دیگر ۵.۵ الی ۱۸ سانتیمتر باشد اما در مورد میکروفون کاندنسر حتی زمانی که فاصله در حد ۱۲ اینچ یا ۳۶ سانتیمتر است هم کیفیت صدا خوب است. به عبارت دیگر میکروفون کاندنسر فاصلهی بیشتری را پوشش میدهد.
برای حل مشکل صدای نویز حین استفاده از میکروفون کاندنسر میتوان از میکروفون کاردیوید استفاده کرد که نسبت به صداهایی که از سمت جلو وارد میکروفون میشود، حساسیت بالایی دارد و نسبت به صدای سایر جهات، کمتر حساس است. در نتیجه فوکوس روی صدای ساز یا خواننده و غیره بهتر میشود و نویز کاهش پیدا میکند.
میکروفون کاندنسر و میکروفون داینامیک در ابعاد و اندازههای مختلفی ساخته میشود و اگر میکروفونی بزرگ باشد به این معنی نیست که لزوماً میکروفون کاندنسر است اما به طور کلی اندازه و قیمت میکروفون کاندنسر بیشتر از میکروفون داینامیک است. اگر به میکروفون کوچک نیاز داشته باشید هم میتوانید میکروفون کاندنسر در ابعاد کوچک تهیه کنید. حتی ممکن است در بعضی از مدلهای گرانقیمت هدست گیمینگ از میکروفون کاندنسر کوچک و مرغوب استفاده شده باشد.
بهترین میکروفون برای لپ تاپ و صدابرداری و غیره چیست؟
برای عموم کاربردها خرید میکروفون داینامیک یا همان چیزی که به عنوان میکروفون معمولی میشناسیم، کافی است. برای چت و بازی آنلاین و برای مصاحبه و ضبط ویس در کلاس و کوچه و خیابان و غیره، میکروفون معمولی کیفیت خوب و قابل قبولی دارد و از نظر جذب کردن صدای هوا و نویز نیز وضعیت بهتری دارد. این نوع میکروفون ارزانتر است و به منبع برق خاص و جداگانهای نیاز ندارید.
برای ضبط صدا در کنسرت و روی استیج با توجه به وجود نویز و صداهای بلند و ناگهانی، میکروفون داینامیک گزینهی بهتری است اما اگر هدف صدابرداری حرفهای و ضبط کردن صدای ساز و خوانندگی در استدیو باشد، قطعاً میکروفون کاندنسر بهتر است.
به طور کلی میکروفون کاندنسر برای استفادهی معمولی مناسب نیست اما در صدابرداری حرفهای با توجه به حساسیت بالایی که دارد و به خوبی صداهای فرکانس بالا را جذب میکند، گزینهی مطلوب است. میکروفون کاندنسر برای خوانندگی استدیویی نیز گزینهی اصلی است چرا که صدای هوا و نفس کشیدن آرام خواننده را به خوبی به سیگنال صدا تبدیل میکند.
با توجه به نکاتی که مطرح کردیم، در انتخاب بهترین میکروفون باید نوع کاربرد را به دقت در نظر گرفت. به عنوان مثال برای چت کردن و پادکست و استریم ویدیوی بازی و در عین حال صحبت کردن، میکروفون داینامیک گزینهی اصلی است اما اگر عادت داشته باشید که از میکروفون فاصله بگیرید، این مزیت میکروفون کاندنسر که فاصلهی بیشتری را پوشش میدهد، اهمیت پیدا میکند و خرید میکروفون کاندنسر USB گزینهی بهتری خواهد بود.
در صورت خرید میکروفون کاندنسر به منبع تغذیه یا چیزی نظیر میکسر و پریامپ و همینطور فیلتر پاپ یا تجهیزاتی که جلوی صداهای بلند و اضافی را بگیرد، احتیاج دارید و به این ترتیب هزینهی تمام شده بیش از قیمت میکروفون کاندنسر خواهد بود.
howtogeekاینتوتک