مینی-پی‌سی یا همان NUC در گویش اینتل به کیس‌های بسیار کوچکی گفته می‌شود که سخت‌افزار یک کامیپوتر کامل را در خود جای داده‌اند و ابعادی نظیر یک هارد اکسترنال دارند. در فضای کم و محیط اداری می‌توان از این کامپیوترها استفاده کرد.

در ادامه با مفهوم مینی-پی‌سی و کاربرد این نوع کامپیوتر بیشتر آشنا می‌شویم.

NUC هم‌معنی مینی-پی‌سی است

اخیراً محصولاتی در کلاس مینی-پی‌سی وارد بازار کامپیوتر شده که با توجه به ابعاد و وزن کم، در محیط‌های اداری و دفاتر کوچک کاربرد زیادی دارند. برخی مدل‌ها را می‌توان پشت مانیتور هم سوار کرد و در حالت کلی هم فضایی بیشتر از چند قاب سی‌دی روی هم قرار داده شده یا فرضاً یک هارد اکسترنال، اشغال نمی‌کنند.

مینی-پی‌سی یک عبارت کلی برای توصیف چنین ابزارهایی است اما اینتل هم نامی به سبک خودش را انتخاب کرده: NUC که مخفف Next Unit of Computing یا نسل بعدی واحد پردازش است. در ادامه با مفهوم NUC و مشخصات آن بیشتر آشنا می‌شویم.

کامپیوترها کوچک می‌شوند، حتی در حد یک دانگل

احتمالاً در مورد دانگل‌های HDMI شنیده‌اید که در حقیقت یک کیس در ابعادی مشابه یک فلش درایو هستند. البته منظورم فلش‌درایوهای میکرو نیست که تقریباً همان پورت USB هستند، منظورم فلش‌درایوهای چند سال پیش است که نسبتاً بزرگ بودند. دقت کنید که برخی دانگل‌ها صرفاً انتقال بی‌سیم استریم ویدیویی را انجام می‌دهند اما برخی دیگر سیستم عاملی کامل را یدک می‌کشند.

دانگل استریم ویدیو گوگل کروم‌کست

تاکنون دانگل‌های مختلف اندرویدی، ویندوزی و لینوکسی معرفی شده که در شرایط خاص، بسیار مفید واقع می‌شوند اما از یک دانگل کوچک و پردازنده‌ی بسیار ضعیفی که در آن جای گرفته، نمی‌توان انتظار زیادی داشت. برای محیط اداری و میز شلوغ یک کارمند، کیس کوچکی نیاز است که از نظر قدرت پردازشی هم به مثابه‌ی لپ‌تاپ‌های ساده باشد و برای همین کاربردهاست که مینی-پی‌سی‌ها طراحی و تولید شده‌اند.

مینی-پی‌سی و NUC قدرت پردازشی و امکانات مشابه لپ‌تاپ‌های کوچک دارند. نه به اندازه‌ی دانگل‌ها کوچک و ضعیف هستند و نه به اندازه‌ی یک کیس بزرگ و حرفه‌ای، قدرتمند هستند.

کاربرد مینی-پی‌سی و NUC چیست؟

اولین کاربرد را بررسی کردیم، فضای کوچکی که در آن چیزی به جز یک کیس بسیار بسیار کوچک جا نمی‌شود، مثل میز شلوغ یک کارمند.

مینی-پی‌سی بسیار کامل‌تر از ستاپ‌باکس و تلویزیون هوشمند است.

دومین کاربرد مینی-پی‌سی و NUC در منازل و اماکنی است که نمایشگر یا تلویزیون نیاز به یک کیس کوچک برای پردازش و نمایش مالتی‌مدیا دارند. ستاپ‌باکس‌های امروزی از نظر پخش فرمت‌ها و کدک‌های مختلف صدا، تصویر و ویدیو بسیار پیشرفت کرده‌اند اما هنوز هم یک لپ‌تاپ ارزان یا کامپیوتر پیش‌پا افتاده، سازگاری به مراتب بیشتری با انواع فایل دارد. در حقیقت اگر کامپیوتر به صورت سخت‌افزاری نتواند فایلی را دیکد و اجرا کند، از روش نرم‌افزاری همین کار را انجام می‌دهد و خوشبختانه انواع و اقسام نرم‌افزارها و دیکدرهای رایگان را می‌توان روی یک کامپیوتر فرضاً ویندوزی یا لینوکسی نصب کرد. بدین ترتیب مینی-پی‌سی و NUC می‌توانند ابزاری کامل برای پخش و حتی ویرایش مالتی‌مدیا باشند.

اگر در خصوص کدک‌ها و منظور از دیکد سخت‌افزاری و نرم‌افزاری اطلاعات کاملی ندارید، بد نیست مقاله‌ی دیگر از دانش‌نامه‌ی اینتوتک را مطالعه کنید:

کاربرد سوم، مینی-‌پی‌سی یک کامپیوتر است، هر چند ممکن است ضعیف باشد اما به هر حال یک کامپیوتر است که می‌تواند بازی‌های سبک را اجرا کند! بنابراین می‌توان آن را به عنوان یک کنسول ساده به خدمت گرفت.

اگر یادتان باشد مینی-‌پی‌سی‌هایی که سیستم عامل استیم (مبتنی بر لینوکس) رویشان نصب می‌شود و کاربرد گیمینگ دارند هم تاکنون معرفی شده است.

و کاربردهای دیگری هم وجود دارد، مثلاً استفاده از مینی-پی‌سی در کنار یک تلویزیون غول‌آسا برای مرور وب، استفاده از سرویس‌های استریم ویدیو مثل یوتیوب، مطالعه متون و ... . مینی‌-پی‌سی و NUC پورت‌هایی مثل USB 3.0 و USB 2.0، پورت اترنت یا همان LAN، بلوتوث و وای-فای، خروجی HDMI و هدفون و حتی کارت‌خوان! بنابراین می‌توان انواع و اقسام وسایل را به آن متصل کرد. مثلاً موس، کیبورد، هارد اکسترنال، اسپیکر، مودم‌های USB و دیگر وسایل کاربردی.

یک کاربرد خاص مینی-پی‌سی این است که با خودتان همراه داشته باشید، درست مثل یک هارد اکسترنال که می‌تواند اطلاعات مهم و شخصی شما را دربرگیرد. بنابراین مدیران و کارمندانی که اطلاعات حساس و مهمی دارند و یا می‌خواهند پلتفرمی شخصی برای منزل و محل کار داشته باشند و در اختیار کسی قرار ندهند، می‌توانند مینی-پی‌سی را در کیف و حتی جیب خود حمل کنند. البته اگر جیب کت آنها کمی بزرگ باشد!

سخت‌افزار و قیمت مینی-پی‌سی‌ها و NUCها

در مینی-‌پی‌سی‌ها یا همان NUCهای اینتل، سخت‌افزاری مشابه اولترابوک به کار می‌رود. مثلاً پردازنده‌های اولترابوکی اینتل که انتهای نامشان حرف U قرار گرفته و لذا توان مصرفی و سرعت کلاک پایین‌تری دارند. ممکن است پردازنده Core i7 هم باشد اما Core i7 اولترابوکی نسبت به Core i7 لپ‌تاپی (با پسوند M) و در نهایت Core i7 دستاپی و سری اکستریم کاملاً متفاوت است. در دستاپ توان مصرفی اهمیت چندانی ندارد لذا تراشه‌ها با توان طراحی حرارتی بالاتر از 50 وات طراحی می‌شوند و سرعت بیشتری دارند.

در لپ‌تاپ و اولترابوک توان مصرفی کمتر از 40 وات و 20 وات است و حتی ممکن است کمتر از 15 وات هم باشد!

رم مینی-پی‌سی هم خاص است، رم‌های SO-DIMM که تقریباً نصف رم‌های معمولی DDR2 و DDR3 پهنا دارند و در لپ‌تاپ‌ها، نوت‌بوک‌ها و ... به کار می‌روند.

قیمت مینی-پی‌سی به سخت‌‎افزار آن بستگی دارد و کمی بیشتر از دستاپ است و تقریباً مشابه اولترابوک است. مثلاً شما با پرداخت 390 دلار (حدود 2 میلیون تومان) می‌توانید مدلی با پردازنده‌ی برودولی اینتل و از گروه Core i5 انتخاب کنید که شامل بلوتوث، وای-فای، 16 گیگابایت رم و پورت‌های متداول و هارددیسک داخلی است.