اینتل در سال‌های اخیر کلاس ابعادی جدیدی به اسم Compute Stick یا کامپیوتر دانگلی به مادربورد و پردازنده‌های خود اضافه کرده که برای ساخت کامپیوترهایی در ابعاد فلش‌درایو کاربرد دارد.

در ادامه با این کلاس ابعادی و نکاتی مفید در مورد کاربری آن در خدمت شما هستیم.

پلتفرم‌های بزرگ و کوچک اینتل

کامپیوترهای امروزی با جعبه‌های بزرگ و تنومند دیروز کاملاً متفاوت هستند. در حال حاضر یک گوشی قدرت پردازش گرافیکی چند صد گیگافلاپسی دارد و خود یک کامپیوتر قدرتمند محسوب می‌شود و از آن جالب‌تر گجت‌های متنوعی است که در عین کوچک بودن، امور پردازشی متنوعی را انجام می‌دهند. اینتل به عنوان یکی از قطب‌های طراحی پلتفرم مادربوردها و پردازنده‌های خود را در گروه‌های مختلف قرار داده و پلتفرم‌های متنوعی معرفی کرده است.

منظور از پلتفرم در دنیای مادربورد و پردازنده، ترکیبی از پردازنده، مادربورد، رم و ... است. پلتفرم mini-ITX یک مادربورد کوچک و پردازنده‌‌های خاصی است که پشتیبانی می‌کند.

یکی از جالب‌ترین پلتفرم‌هایی که اینتل معرفی کرده، Compute Stick است که در لغت به معنی قطعه‌ی کوچکی برای محاسبات است و بهتر است آن را کامپیوتر دانگلی، دانگل‌مانند و ... ترجمه کنیم. در حقیقت کامپیوت استیک درست شبیه دانگل‌های USB و HDMI است به همین علت می‌توان آن را کامپیوتر دانگلی نامید.

به ویدیوی معرفی کامپیوتر مینیاتوری اینتل توجه فرمایید:

 

کامپیوتر دانگلی با پورت HDMI به انواع مانیتور و تلویزیون متصل می‌شود، روی آن یک پورت  USB 2.0 هم تعبیه شده و اسلات میکرواس‌دی هم به عنوان تنها روش افزایش حافظه‌ی داخلی در نظر گرفته شده است. دقت کنید که پورت میکرو‌یو‌اس‌بی به عنوان منبع تأمین توان الکتریکی کاربرد دارد، 5 ولت و 2 آمپر یا به عبارت دیگر حداکثر 10 وات توان الکتریکی برای راه‌اندازی یک کامپیوتر مینیاتوری لازم است:

پورت‌های روی کامپیوتر دانگلی اینتل

ابعاد کامپیوت استیک اینتل نظیر دانگل کروم‌کست گوگل است ولیکن این یک کامپیوتر کامل است و مستقل از هر ابزار دیگری کار خودش را انجام می‌دهد. به عنوان مثال سیستم عامل ویندوز را اجرا می‌کند. در حال حاضر دو سیستم عامل ویندوز و لینوکس پشتیبانی می‌شود.

سخت‎افزار کامپیوتر استیک اینتل

مادربورد و پردازنده‌ی به کار رفته در کامپیوتر دانگلی بسیار کوچک است. طول و عرض به ترتیب 30 و 90 میلی‌متر بوده و پردازنده از خانواده‌ی کم‌مصرف Atom است. حافظه‌ی داخلی از نوع eMMC است و تراشه‌ی اتم درست مثل انوع ویژه‌ی گوشی، دارای پردازنده‌ی گرافیکی مجتمع نیز هست.

تصویر زیر مقایسه‌ی ابعادی بین پلتفرم‌های کوچک‌تر از mini-ITX اینتل است، بررسی کنید:

پلتفرم‌های کوچک اینتل شامل کلاس ابعادی 5x5 و مینی‌پی‌سی و ...

قدرت پردازشی و سرعت حافظه‌ی داخلی به کار رفته در دو کلاس ابعادی کوچک‌تر با NUC که چیزی نیست جز مادربورد به کار رفته در مینی-پی‌سی‌ های اینتلی، تفاوت نسبتاً زیادی دارد. در دو پلتفرم کوچک‌تر از پردازنده‌ی اتم و حافظه‌ی eMMC استفاده شده حال آنکه در سه پلتفرم دیگر از پردازنده‌های سری Core و حافظه‌هایی با کانکتور M.2 و حتی درایوهای استاندارد 2.5 یا 3.5 اینچی استفاده می‌شود.

معایب و مشکلات کاربری

استفاده‌ی هم‌زمان از وای-فای و بلوتوث ممکن نیست!

برای استفاده از کامپیوتر دانگی باید موس و کیبورد را از طریق وای-فای، بلوتوث و یو‌اس‌بی به آن متصل کرد. فقط یک پورت یو‌اس‌بی روی کامپیوتر دانگلی در نظر گرفته شده که گاهی دردسرساز می‌شود. به عنوان مثال فرض کنید موس از طریق بلوتوث با دانگل در ارتباط است، در این صورت وای-فای کار نمی‌کند! نمی‌توان به شبکه‌های وای-فای متصل شد و این موضوع یک محدودیت جدی است.

استفاده از وای-فای و بلوتوث در کامپیوتر دانگلی به صورت هم‌زمان ممکن نیست.

اتصال کیبورد و موس از طریق بلوتوث هم روش جالبی نیست چرا که گاهی ارتباط مختل می‌شود و گاهی تأخیر به اندازه‌ای است که استفاده از کامپیوتر دشوار می‌شود.

سخت‌افزار ساده و ضعیف و سیستم عاملی با سرعت عمل پایین

Atom ضعیف است اما نه برای اجرای اپ‌های سبک.

سخت‌‌افزار به کار رفته در کامپیوتر دانگلی، نظیر گوشی‌ها و تبلت‌های اینتلی است. طبعاً اجرای سیستم عامل ویندوز یا لینوکس با سرعت بالا امکان‌پذیر نیست. البته ضعف قدرت پردازشی پردازنده‌های گروه اتم به این معنی نیست که حتی تماشای یک فیلم 1080p هم با لگ و تأخیر همراه خواهد بود! برای دیکد کردن ویدیو از روش سخت‌افزاری استفاده می‌شود و مشکلی وجود ندارد. اجرای اپ‌های سبک هم با مشکل خاصی روبرو نمی‌شود ولیکن اجرای یک نرم‌افزار سنگین با فایل‌های بسیار زیاد مثل فتوشاپ، تنها در صورت لزوم است که معنی پیدا می‌کند. در حقیقت کامپیوت استیک تنها برای کاربری سبک طراحی شده است.

فقدان قابلیت استریم صفحه‌نمایش گوشی و تبلت

کامپیوتر دانگلی یک کامپیوتر کامل است و شاید نیازی به استریم کردن صفحه نمایش گوشی و تبلت روی تلویزیون نباشد اما به هر حال نبودن چنین قابلیتی ممکن است یک نقیصه تلقی شود چرا که دانگل‌های HDMI متنوعی نظیر کروم‌کست گوگل برای انجام این امر ساخته شده است.

می‌توان گوشی یا تبلت اندرویدی را به کامپیوتر دانگلی اینتل متصل کرد و در نقش یک موس یا کیبورد از آن استفاده کرد اما استفاده به صورت یک کنترل از راه دور امکان‌پذیر نیست.

استریم صفحه نمایش گوشی و تبلت روی تلویزیون

دقت کنید که در آینده ممکن است کامپیوت استیک اینتل پیشرفت‌هایی داشته باشد و این نقیصه هم برطرف شود.

مزایا و نقاط قوت کامپیوتر دانگلی

همیشه و همه جا آماده به کار است

ابعاد کامپیوتر دانگلی حتی کوچک‌تر از یک گوشی امروزی است. به این ترتیب می‌توان همیشه یک کامپیوتر شخصی حاوی اطلاعات محرمانه و مهم را در جیب خود حمل کرد. قطعاً حمل چنین کامپیوتری ساده‌تر از یک مینی-پی‌سی بسیار سبک، تبلتی که به لپ‌تاپ تبدیل می‌شود و همین‌طور اولترابوک‌های بسیار سبک است.

تبدیل تلویزیون به تلویزیون هوشمند با توانمندی‌های عالی

در حال حاضر سیستم عامل تلویزیون‌های هوشمند و سخت‌افزار به کار رفته، وضعیت جالبی ندارد. در هر سیستم عامل و سخت‌افزاری، مشکلات کوچک و بزرگی وجود دارد که کاربری را محدود می‌کند. یکی از محدودیت‌های مهم تعداد و کیفیت اپلیکیشن‌هاست و بعید است به این زودی‌ها همه‌چیز ایده‌آل شود.

ویندوز و لینوکس به جای سیستم عامل‌های سبک.

کامپیوتر دانگلی با اجرای ویندوز یا لینوکس، مجموعه‌ای کامل از نرم‌افزارها را در اختیار کاربر قرار می‌دهد که قابل قیاس با اپ‌ها و سیستم عامل فعلی تلویزیون‌های هوشمند نیست. مجموعه‌ی بی‌نظیر آفیس مایکروسافت، مرورگرهای قدرتمندی مثل کروم یا فایرفاکس، مدیاپلیرهایی که به روش نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری انواع فایل‌های صوتی و ویدیویی را اجرا می‌کنند و مواردی از این دست، ویژگی برتر یک سیستم عامل دستاپی است و خوشبختانه کامپیوتر دانگلی ابزاری کوچک برای اجرای یک سیستم عامل کامل است، هر چند سرعت عمل آن بسیار پایین‌تر از لپ‌تاپ‌ها و پی‌سی‌هاست.

تلویزیون هوشمند با ترکیب تلویزیون معمولی و کامپیوتر دانگلی اینتل

راه‌اندازی با یک پاوربانک کوچک

همان‌طور که در معرفی کامپیوتر دانگلی اشاره کردم، منبع تأمین توان مصرفی یک پورت میکرو‌یو‌اس‌بی 2.0 است. 5 ولت و 2 آمپر یا به عبارت دیگر حداکثر 10 وات. این مقدار توان الکتریکی را می‌توان توسط یک پاوربانک ساده هم تأمین کرد. پورت میکرو‌یو‌اس‌بی هم کاملاً استاندارد و متداول است و حتی می‌توان از کابل شارژ کردن گوشی و تبلت استفاده کرد.

راه‌اندازی یک کامپیوتر دانگلی با پاوربانک

جمع‌بندی، یک تبلت ارزان ویندوزی بهتر است یا Compute Stick اینتل؟

اینتل کامپیوتری طراحی کرده که قیمت آن فقط 120 تا 150 دلار است، کمتر از 500 هزار تومان در ایران. این کامپیوتر کوچک می‌تواند سیستم عامل کامل و قدرتمندی مثل ویندوز یا لینوکس را اجرا کند هر چند سخت‌افزار داخلی که پردازنده‌های ضعیف گروه Atom است، امکان اجرای روان نرم‌افزارهای معمولی و سنگین را فراهم نمی‌کند.

کامپیوتر دانگلی به پورت HDMI تلویزیون و مانیتور متصل می‌‎شود، برای تأمین توان مصرفی پورت میکرویو‌اس‌بی روی آن قرار داده شده و بدین ترتیب می‌توان با آداپتورهای 5 ولتی که حداکثر 2 آمپر جریان الکتریکی در اختیار وسایل همراه قرار می‌دهند، آن را راه‌اندازی کرد. اتصال کیبورد و موس از طریق بلوتوث یا وای-فای صورت می‌گیرد و حتی می‌توان گوشی یا تبلت را به عنوان صفحه کلید مجازی استفاده کرد.

تبلت‌های ارزان ویندوزی هم می‌توانند در کاربری‌های ساده و سبک جای کامپیوترهای ویندوزی را بگیرند و بر خلاف کامپیوت استیک صفحه نمایش مستقل دارند. بنابراین بسته به کاربرد می‌توان یکی از دو گزینه را انتخاب کرد. اگر هدف تبدیل تلویزیون و مانیتور به کامپیوتر است و قرار نیست کیف نسبتاً بزرگی حاوی اولترابوک و تبلت حمل کنیم، کامپیوتر دانگلی بهترین گزینه است.